A Roszatom budapesti irodájának közleménye szerint az atomerőmű első blokkja a próbaüzem során elérte a névleges teljesítményét.

eromuIllusztráció - Fotó: Nicolas Hippert

A közleményben Vitalij Poljanyin, a Roszatomhoz tartozó ASZE Mérnöki Vállalat alelnöke, a belorusz atomerőmű projektigazgatója hangsúlyozta, hogy a 100 százalékos teljesítményszint elérése a próbaüzem legfontosabb eseménye az atomerőművi blokkok esetében. Ha beigazolódik, hogy a rendszerek és a berendezések megfelelnek a terv szerinti paramétereknek, a blokkot kereskedelmi üzembe állítják.

A belorusz atomerőmű 3+ generációs, VVER-1200-as típusú (nyomottvizes reaktortípus) reaktorral felszerelt blokkján az indítási munkálatok 2020. augusztus 7-én kezdődtek meg, amikor a reaktor aktív zónájába behelyezték az első, friss nukleáris üzemanyagot tartalmazó fűtőelemeket. Ezt követően tavaly október 11-én a reaktor teljesítményét a minimális ellenőrzött teljesítményszintre emelték, november 3-án kapcsolták rá a blokkot a Belorusz Köztársaság egységes villamos energetikai rendszerére, majd december 22-én kezdődött meg a próbaüzem.

A tájékoztatás szerint a két VVER-1200 típusú, 2400 megawatt (MW) összteljesítményű reaktorral felszerelt belorusz atomerőmű Osztrovec város mellett található. Az atomerőmű az orosz 3+ generációs technológiát használja, amely teljes mértékben megfelel a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség nemzetközi előírásainak, követelményeinek. A belorusz atomerőmű első egysége az első olyan 3+ generációs blokk, amelyet orosz technológia alapján, külföldön építettek meg.

Érdekesség:
A Paksi Atomerőműben négy darab, névlegesen 440 MW-os, VVER 440/V 213 típusú nyomottvizes reaktor található. A fejlesztéseknek köszönhetően, a blokkok teljesítménye eléri az 500 MW-ot, így napjainkban az erőmű összteljesítménye 2000 MW. A nyomott vizes reaktorok két zárt vízkörből - primer és szekunder - állnak. Jellegzetességük, hogy a primer köri víz nagy nyomás alatt (123 bar) áll, ennek köszönhetően a vízkörben áramló közeg 300 Celsius-fok körüli hőmérsékleten sem forr el.

A Paksi Atomerőmű működéséről további információ a weboldalukon olvasható.