Míg a virtuális valóság ( Virtual Reality - VR) már régóta része a sci-fi médiának, mint a jövő eszköze, - például a Ready Player One filmben - addig a valóságban eléggé döcögős a pályafutása. Azonban elérkezett az idő, hogy a VR legyen a következő lépés a számítástechnika világában.

innovationIllusztráció - Fotó: Anete Lusina

A headsetek egyre olcsóbbak és elérhetőbbek leszenek: a Sony szerint a VR nagy szerepet fog játszani az új PlayStation 5 konzolok életében, még más tartalomgyártók - például a filmek világában - egyéb módon tervezik az eszköz nyújtotta lehetőségek kiaknázását.  A szórakoztatóipar várhatóan profitálni fog a technológiából, de mi a helyzet más szektorokkal?

 

A VR felhasználása iparszerte

A szórakoztatóipari felhasználáson kívül más iparágakban is egyre szélesebb körben kezd megjelenni a technológia. A VR alkalmazható mind az üzleti, mind az ipari területeken, melynek köszönhetően javítható az üzemeltetési hatékonyság, és csökkenthetőek egyes költségek is.  A korábbi számítástechniai kapacitások csak korlátozottan tudták biztosítani a VR alkalmazását az üzleti, ipari környezetben, ez a mai világban már nem jelent akadályt. A VR piac nagysága 2018-ban 924 millió dollár körül volt, az előrejelzések szerint ez az érték 2026-ra akár meg is közelítheti a 15 milliárd dollárt - az előrejelzett éves 39%-os növekedéssel számolva.

 

Ipari alkalmazás

Az ipar kezdi felfedezni a technológiában rejlő potenciálokat, főleg a gyárakban és raktárakban, ahol a széleskörű felhasználás és támogatás miatt lehet hasznos. Ráadásul a logisztikai cégek, fogyasztási termékgyártók és a gyógyszerészeti cégek is profitálhatnak a technológiából, például a gyógyszerek fejlesztésénél alkalmazva, így a kutatók vizuálisan is láthatják a molekulák közti folyamatokat.

Kétség kívül a cégeknek fel kell mérni a technológia alkalmazhatóságát: milyen felhasználás lehet jövedelmező a cég számára, szem előtt tartva a befektetési és fejlesztési költségek, erőforrások, szoftverfejlesztés és új 3D megoldások megvalósítása. Ezt a költségnövekedést már előre be kell terveznie a cégeknek. Azok számára, akik felfedezik a kereskedelmi lehetőségeket, a technológia potenciális alkalmazása szinte határtalan.

A VR a személyzet kiképzésében is kulcsszerepet játszhat. Egyre elterjedtebb a technológia alkalmazása az irányítástechnikai, mérnöki, kezelői képzésekben. A gyakornokok értékes információkhoz juthatnak, mely elengedhetetlen lesz a munkájukban, mindezt anélkül, hogy bármilyen munkahelyi, vagy fizikai veszélyeknek lennének kitéve. Hosszútávon ez a megoldás növelheti a való életben nyújtott produktivitást, és csökkentheti a balesetek kockázatát.

 

Távmunka

A COVID-19 miatt sokan távmunkára kényszerültek. Ebben a helyzetben is kiaknázható a VR: akár lehetőséget biztosíthat az alkalmazottaknak a targoncák távoli vezetésére - köszönhetően a távolról működtethető járművek egyre nagyobb térhódításának. A járvány alatt ez a felhasználás lehetőséget biztosíthat a raktáraknak, hogy működésük zavartalan maradjon, anélkül, hogy alkalmazottjaikat fizikálisan a helyszínre kelljen vezényelniük. Így nőhet a hatékonyság, és sokak számára kínál lehetőséget az operátori szerepkör betöltésére.

 

A megfelelő fizikai környezet kialakítása

A VR lehetőséget biztosíthat új létesítmények vagy eszközök modellezésének támogatására, felfedve az esetleges hibákat, mielőtt a beruházás megkezdődne. A virtuális 3D modell raktár például szimulálható  daruk, targoncák, kamionok és más egyéb eszközök működése közben, így a megvalósítás előtt meg lehet győződni a tervek működőképességéről, vagy akár a meglévő területek fejlesztésének hatásáról a már meglévő részegységekre. A vizuális analizálás növelheti a hatékonyságot, és betekintést engedhet további fejlesztések, befektetések kiaknázására.

A technológia alkalmazása haszonnal kecsegtethet a cégeknek, azonban biztosítani kell a megfelelő szakembereket, hogy a VR nyújtotta lehetőségeket teljes mértékben kihasználhassák. Ez egy újfajta befektetés lesz a cégek számára, hogy megtalálják a megfelelő szakembereket, akik kezében ez a technológia kiaknázza a digitális környezet előnyeit.

industry-vrIllusztráció - Fotó: Darlene Alderson

Végszó

Beláthatjuk, hogy a VR és más video alapú megoldásoknak széles körben alkalmazhatók az iparban. Eljátszva a gondolattal, a jövőben a cégek egy modellezett és szimulált környezetben - a VR segítségével - valós időben tekinthetik meg beruházásuk virtuálisan megvalósított változatát, így lehetőséget kapnak az esetleges problémák feltárására, vagy egy raktár fejlesztéseinek elemzésére, amiben vizsgálhatják a kapacitásra, a teljesítményre, és az alkalmazottakra gyakorolt hatását. A VR technológia és a képzett személyzet gondosan válogatott "elegyének" alkalmazásával a szervezetek növelhetik termelékenységüket.