Tavaly, a SpaceX két mélytengeri olajfúró tornyot vásárolt, hogy átalakítva úszó kilövőállomásként szolgáljanak a fejlesztés alatt álló hatalmas rakétáinak.

oil rigIllusztráció (Songa Encourage, jelenleg is üzemel Norvégiában) - Fotó: Jan-Rune Smenes Reite

Jelenleg a "fúrótornyok" Brownsville (Texas) mélyvízi kikötőjében vannak, nem messze a cég texasi központjától, ahol a Csillaghajó (Starship) rakéták fejlesztése zajlik. A tornyokat Deimos és Phobos névre keresztelték - feltehetően a Mars két holdja után.

A Csillaghajó nem más, mint a SpaceX jelenlegi fejlesztése, egy hatalmas rakéta, mely elegendő lehet Elon Musk céljának megvalósítására: akár száz ember és a szükséges rakomány együttes eljuttatása a Holdra, vagy a Marsra.

A rakéta jelenleg az elsődleges prioritás, mely prototípusa a decemberi tesztrepülésen elérte az eddigi legnagyobb magasságot. A Csillaghajó prototípus megközelítőleg 12,2 km magasságba jutott, mellyel számos fejlesztési célt teljesített, azonban a landolási kísérlet során becsapódott és felrobbant.

Nyilvános adatok szerint a két torony a Valaris "ultra mélytengeri félig merülő" fúrótornyai - 8500 és 8501-es típus - voltak és egyenként 3,5 millió dollárért (kicsivel több mind egymilliárd forint) szerezték be őket.

A SpaceX tavaly óta keres embereket offshore műveleti pozíciókra: a cég megfogalmazása szerint "egy csapat mérnök és teknikus, akik megtervezik és megépítik a működő offshore rakétakilövő állomást".