2020 második félévében Franciaországot megelőzve, Norvégia lett Európa legnagyobb nettó energiaexportőre az európai villamosenergia-piacon az EnAppSys elemzése alapján.

Øvre Forsland KraftverkAz Øvre Forsland Kraftverk vízerőmű, amely körülbelül 30 GWh-t termel, ami évi 1600 háztartás fogyasztásának felel meg - Fotó: SHAAS

Az elemzés az európai import és export értékét vizsgálta 2020 utolsó hat hónapjában. Az eredmény szerint Norvégia teljes nettó exportja 14 TWh volt, mely nagy része Svédországba (7,2 TWh) és Dániába (4,9 TWh) áramlott.

A norvég állami tulajdonú Statkraft szerint az ország energiatermelésének 99 százaléka vízenergiából származik. A Statkraft 335 vízerőművet üzemeltet Norvégiában - köszönhető az ország természeti adottságainak.

Alena Nispel az EnAppSys üzleti elemzője szerint Norvégia vezető szerepe egy ideig biztosítva van az olyan szomszédos országoknak köszönhetően mint Dánia, akik energiaellátásukban Norvégiára támaszkodnak. Ráadásul Norvégia nemrégiben üzemelte be az új rendszerösszekötőjét Németországgal, ezzel 1,4 GW-tal növelve potenciális exportját.

Azonban Dánia hamarosan felzárkózhat energiatermelésben - köszönhetően a nemrég bejelentett óriási energiaszigetnek az Északi-tengeren és a kisebb, 2 GW-os Bornholm melletti szigetnek a Balti-tengeren.

A trónról letaszítva, Franciaország a második helyen végzett a maga 11,6 TWh exportjával, melyet Svédország követ 10,1 TWh-val. A dobogósokat 9,3 TWh-val Németország követi.

Bár Németország többet exportált, mint Franciaország, több energiát is importált. A Németországon keresztül áramló energia mennyisége miatt kulcsfontosságú energiaszállítási csomópontnak tekinthető, amelynek áramellátása Európa északnyugat felől délkelet felé folyik.

 Kép: EnAppSys

Figyelembe véve a nettó exportot a kereslet százalékában, Franciaország csak energiaigényének mintegy 5,3% -át exportálta. Összehasonlításképpen, Bosznia az első helyen állt, kereslete 34,4 százalékának megfelelő nettó exporttal, Szlovénia (26,6%) és Norvégia (21,9%) követte.

Olaszország megőrizte első helyét a legnagyobb nettó villamosenergia-importőrként 2020 utolsó hat hónapjában, 17,6 TWh-val. Az Egyesült Királyság maradt Európa második legnagyobb nettó importőre, a nettó 8,1 TWh behozatali mértékkel 2020 második felében.