Az Universal Robots (UR) felfedte új partnerkapcsolatát: a díjnyertes kvantumfizikus és profi balett táncos, Dr. Merritt Moore, aki ötvözi a művészetet és tudományt, az emberiséget és a technológiát.

Fotó: Dr. Merritt Moore

Dr. Moore igencsak impozáns háttérrel rendelkezik: Balett pályafutása a Norvég Nemzeti Balett, Angol Nemzeti Balett és a Boston Balett tagságokon át ívelt, emellett pedig elvégzett egy asztronauta képzést, doktorált atom- és lézerfizikából az Oxford Egyetemen, valamint neve a kvantumfizikában is ismert.

Új kutatásában azt vizsgálja, hogy a technológia miként léphet ki a laboratóriumok szürke világából a művészet segítségével.  A megoldás egy úttörő táncelőadás, melyet az UR együttműködő robotjával (cobot) fejlesztett ki, amit Instagram-követői „Baryshnibot” -nak neveztek el.

A táncelőadások célja, hogy bemutassák, az emberek és a robotok együttműködését a gyakorlati, napi funkciókon túl, és megváltoztassák a robotokról alkotott képet, mint a gyártás egyszerű eszközei.

Dr. Moore úgy véli, hogy a művészeteknek és tudományoknak nem szabad egymást kizárniuk, és arra szeretné ösztönözni a fiatal nőket, hogy fontolják meg, miként lehet a STEM-ben való karrier egy kreatív törekvés.

Az oktatásban a STEM (Science, Technology, Engineering and Math) a természettudomány, a technológia, a mérnöki tudomány és a matematika rövidítése.

A „kvantumbalerina” a technológia rugalmasságának és ügyességének, valamint az emberi mozgásra való biztonságos és intuitív reagálási képessége miatt választotta az UR cobotját. Dr. Moore mérnöki ismereteivel könnyen és gyorsan beprogramozta a cobotot a mozgásra és a tánc szekvenciáira is.

„Nagyszerű, hogy a robotot olyan könnyű átprogramozni, ami megkönnyítette számomra az új táncok és stílusok viszonylag gyors megtanítását. A cobot általában egyszerű, ismétlődő mozdulatokkal végzi el a feladatait, például csavarozás és csiszolás, ezért gondolkodnom kellett, hogy miként felelhetnek meg a mozgások az emberi mozdulatoknak.” – nyilatkozta Dr. Moore.

Véleménye szerint: „Nagyon sok merev sztereotípia létezik arról, hogy milyen legyen egy táncos vagy egy tudós, és ez akár káros is lehet mindkét tudományág számára. A tudósok és mérnökök számára a kreativitás kulcsfontosságú a problémák új megoldásainak megtalálásában. A táncosok számára a technikai és analitikai képességek segíthetnek gyakorlataik következő szintre emeléséhez.”

Fotó: Dr. Merritt Moore

"Remélem, hogy a nők következő generációja ihletet merít, mellyel szembeszállhat a STEM-ről alkotott hagyományos karrierképpel" - tette hozzá.

Mark Gray, az Universal Robots Egyesült Királyságbeli és nemzetközi vezetője elmondta: „Cobotjainkat úgy terveztük, hogy az emberekkel való együttműködés zökkenőmentes legyen, ezért hihetetlenül izgatottak vagyunk, hogy láthatjuk őket a bonyolultabb feladatokhoz alkalmazni, például tánchoz és koreográfiához. Az automatizálásnak nem kell ijesztő fogalomnak lennie, mivel a cobotok célja az emberek „kiegészítése”, nem pedig azok helyettesítése.”

A korlátozások után Moore azt tervezi, hogy az előadást élő, interaktív műsorággá változtatja, amelyet London központjának galériájában rendeznek meg.