Ma megérkezik a vörös bolygóra a NASA Perseverance marsjárója, amely egy nagyon komplex és kockázatos ejtőernyős leszállást követően fogja megkezdeni küldetését.

Perseverance RoverA Perseverance marsjáró a vörös bolygó felszínén (illusztráció) - Kép: NASA/JPL-Caltech

"Történelmi időket élünk" - mondta Kiss László az ELKH Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont főigazgatója, aki a műsorban felidézte, hogy tavaly június végén három űrszonda indult a Mars felé. Ezek közül a legfejlettebb, a Perseverance, magyar idő szerint este 10 óra körül kísérli meg a légköri fékezést és leszállást a Jezero-kráter térségében.

A marsjáró landolását csütörtökön este 9 órától élőben közvetítik csillagászok a Svábhegyi Csillagvizsgáló Facebook-oldalán - tette hozzá.

Kiss László elmondta, a marsjáró leszállását nem a Földről irányítják, autonóm módon fog leereszkedni a bolygó felszínére. Este még nem lesznek képek a landolásról, az este folyamán csak a leszállás sikeréről vagy a sikertelenségéről lehet beszámolni kis, 11 és fél perces késéssel, hiszen ennyi idő kell, hogy az információ eljusson a Földre.

A korábbi marsjárók általában nagy lufikban zuhantak a bolygó felszínére, ezzel szemben a Perseverance egy kontrollált, aktív, nagyon komplex leszállást hajt végre. Ebben elég sok kockázat van - magyarázta Kiss László.

A csillagász kitért arra is, hogy a marsjárón található az eddigi legfejlettebb helyszíni labor, ami egykori marsi életjeleket fog kutatni, emellett olyan kísérletekre is sor kerül, amelyekkel az elkövetkező évek emberes Mars-utazásaihoz szükséges technológiákat tesztelik.  "Ezek mind olyan technológiai demonstrációk, amelyeknek a tudományos jelentősége ma még kevésbé fontos, viszont a jövőbeli kutatásokat meg fogják alapozni" - hangsúlyozta Kiss László.

A landolásról menetéről a NASA készített egy rövid videót:

Közel 470 millió km után a NASA Perseverance marsjárója befejezi utazását a Marsra 2021 február 18-án. Azonban, hogy elérje a vörös bolygó felszínét, túl kell élnie az utolsó fázis - Belépés, Ereszkedés, Landolás - megpróbáltatásait.

További információk: https://mars.nasa.gov/mars2020