Az amerikai Oracle technológiai vállalat bejelentette új, mesterséges intelligencia által vezérelt felhőszolgáltatásának elindítását, az építőipar számára.

Illusztráció - Fotó: Pexels

Az ipar - a Covid hatására is - gyakran a termelékenységgel, a biztonsággal és a jövedelmezőséggel kapcsolatos problémákba ütközik, melyre segítséget nyújthat az új csomag, mely a gépi tanulással segítségével elemzi a projektadatokat.

A szolgáltatás folyamatosan elemzik az építési folyamatokat, lehetővé téve a potenciális gyenge pontok korai felismerését a vállalatok számára, így megalapozottabb döntéseket hozhatnak a kezelésükről. Az Oracle szerint az adatok pontos előrejelzéseket is kimutatnak a bekövetkező eseményekről, lehetővé téve a szervezetek számára, hogy még a bekövetkezésük előtt kezeljék a lehetséges problémákat.

A felhőszolgáltatás újratanítható gépi tanulási modelljeinek pontossága javul az idő múlásával - ahogy tanulnak egy szervezet tapasztalataiból. A folyamatok pontosabbá válhatnak, az egyre több adat gyűjtésével. Az Oracle Primavera ütemezési megoldásából származó adatok felhasználásával az alkalmazás képes megjósolni a projekt esetleges késéseit és korrekciós intézkedéseket kínál, mely növelheti a termelékenységet. Ide tartozik annak meghatározása, hogy mely projekt tevékenységei késhetnek és miért.

Az első alkalmazás, az Oracle Construction Intelligence Cloud Advisor (OCICA) már elérhető. Hamarosan más alkalmazások is követni fogják. Az Oracle jelenleg is bővíti az OCICA-t, lehetővé téve az építőipari és mérnöki portfóliók adatainak beépítését. A vállalat állítása szerint ez tovább javítja a projektek azon képességét, hogy azonosítsák és megoldásokat kínáljanak a lehetséges kockázatokra, beleértve a perekkel, a biztonsággal, az ellátási lánc teljesítményével és a cash flow-val kapcsolatban is.

Mark Webster, az Oracle Construction and Engineering vezető alelnöke és vezérigazgatója elmondta: „A mérnöki és építőipari szervezetek küzdenek, hogy kibányásszák adataikból a projektjeik és műveleteik számára hasznos teljesítményeivel kapcsolatos információkat. Az Oracle Construction Intelligence Cloud Service-t az ügyfelek intuitív eszközök iránti igénye alakította, hogy kiszámíthatóbbá tegyék projektjeik eredményét, versenyképesebbé és nyereségesebbé tegyék vállalkozásukat.”

Nate Meddings, a Honolulu Authority for Rapid Transportation (HART) projektellenőrzési igazgatója elmondta: „Jelentős időre van szükség ahhoz, hogy a HART áttekintse és visszajelzést adjon a vállalkozóktól beérkező havi ütemtervről. Örülünk, hogy az Oracle Construction Intelligence Cloud Advisor olyan megoldásként jelenik meg, amely egyszerűsíti az elemzést azáltal, hogy rávilágít bizonyos aggodalomra okot adó területekre, még mielőtt a felülvizsgálati folyamatot megkezdjük. Üdvözöljük azokat a tényalapú, vizuális mutatókat, amelyeket megoszthatunk vállalkozóinkkal a vezetés elősegítése érdekében a munka termékének fejlesztése.”