Tíz új európai partnerség létrehozását javasolja az Európai Bizottság a tagállamok és az ipari szereplők között, hogy felgyorsuljon az átmenet a zöld, klímasemleges és digitális Európa felé, az európai ipar pedig ellenállóbb, versenyképesebb legyen.

greenIllusztráció - Fotó: Pexels

A tájékoztatás szerint az unió közel 10 milliárd euró összegű finanszírozást fog erre a célra biztosítani, amelyet a partnerek legalább ezzel megegyező összegű beruházással egészítenek ki. Az együttes ráfordítás várhatóan további beruházásokat mozgósít majd, és hosszú távon kedvező hatást gyakorol a foglalkoztatásra, a környezetre és a társadalomra.

Az ipari szereplőkkel tervezett partneri kapcsolat célja, hogy a köz- és magánforrások mozgósítása révén javítsák és felgyorsítsák az új innovatív megoldások kifejlesztését és térnyerését a különböző ágazatokban. A partnerség a köz- és a magánszféra szereplőinek széles köre előtt nyitva áll, mint például az iparvállalatok, az egyetemek, a kutatószervezetek, a helyi, regionális, nemzeti vagy nemzetközi közintézmények, valamint a civil társadalmi szervezetek, köztük alapítványok és nem kormányzati szervezetek előtt.

A javasolt intézményesített európai partnerségi kapcsolatok arra irányulnak, hogy az EU jobban felkészüljön és eredményesebben reagáljon a fertőző betegségekre; a tiszta légi közlekedés előmozdítása érdekében lendületet kapjon az alacsony szén-dioxid-kibocsátású légi járművek kifejlesztése, kiépüljön a tiszta hidrogéntechnológiák európai értéklánca, támogatásban részesüljön a megújuló biológiai nyersanyagok felhasználása, hogy Európa vezető szerepet játsszon a digitális technológiák és infrastruktúrák terén, hogy a vasúti közlekedés versenyképesebbé váljon, és Európa a jövőben is élen járjon a méréstani kutatás terén.