Szerinted képes a mesterséges intelligencia élvezetes színházi forgatókönyvet létrehozni? Lehet-e egy robot dramaturg, mint 100 évvel ezelőtt apja, Karel Čapek? A válaszokat 2021. február 26-án 19 órakor megtudjuk!

Kép: THEaiTRE

100 évvel ezelőtt a „robot” szót Karel és Josef Čapek csehszlovák testvérek találták ki. A szó Karel R.U.R. című színházi játékában jelent meg először 1920-ban. A darab humanoid robotokról szól, akik szívesen dolgoznak az embereknek, de később egy robotlázadás az emberi faj kihalásához vezet. A darab gyors nemzetközi sikert ért el, melyet nemcsak Prágában, hanem Londonban, New Yorkban és Chicagóban is előadták.

Karel Čapek az elsők között gondolt a potenciális veszélyre, ha a gép-robot találmányok túl gyorsan vagy szabályozás nélkül fejlődnek. Megjósolta a 21. század fenyegetéseit? Vagy ... a robotok nem jelentenek veszélyt számunkra? Eddig a robotok sok meglehetősen egyszerű feladatot képesek elvégezni, de szeretnénk kihívás elé állítani őket!

A „robot” szó feltalálásának századik évfordulója alkalmából ki szeretnénk deríteni, hogy tud-e egy robot színházi darabot írni.

Szerinted a mesterséges intelligencia képes élvezetes színházi forgatókönyvet létrehozni? Lehet-e egy robot dramaturg, mint 100 évvel ezelőtt apja, Karel Čapek? A válaszokat 2021. február 26-án 19 órakor megtudjuk! Nézze meg a valódi mesterséges intelligencia által írt első előadás élő közvetítését és a beszélgetést a projekt szerzőivel!

A premier után egy ideig lehetővé tesszük a nyilvánosság számára, hogy online láthassa a darabot. És akkor - ha a COVID-19 megengedi - a prágai Švanda színház színpadára hozzuk a produkciót. A projekt jövője részben nyitott, de folytatjuk a tudományos kutatást, majd 2022-ben új színdarabot jelentenek be.

Miért csináljuk ezt? A legtöbb ember nem tudja, mire képesek a mai robotok. Néha félnek a robotok képességeitől, melyek alaptalanok, és néha nem akarják beismerni, hogy szinte mindenhol robotok vesznek körül minket. Beszélgetést szeretnénk indítani arról, hogy a mai robotok mit és mit nem tehetnek, és hol szabad, nem szabad használni őket.