A cégek mostantól egyszerűen összehasonlíthatják a villamosenergia-kereskedők aktuális árajánlatait a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) új Energiadíj-kalkulátora (EKA) segítségével.

bulbIllusztráció - Fotó: Pexels

Tóth Tamást, a MEKH elnökhelyettesét elmondta, hogy a szakembereik által kifejlesztett alkalmazás egyetlen kereskedőt sem részesít előnyben, az ajánlatokat részrehajlásmentesen, a villamosenergia-kereskedők által szolgáltatott főbb, objektív paraméterek alapján hasonlítja össze, ezzel is segítve a fogyasztók tájékozódását.

A kalkulátor a villamosenergia-kereskedők nem lakossági felhasználók számára nyújtott érvényes ajánlatai között segít egyszerűen és gyorsan eligazodni, az érvényes kereskedői ajánlatok megtekintéséhez mindössze a saját cég éves fogyasztását, valamint a hálózathasználat alapadatait kell megadni.

A kalkulátor a számításokat követően listába rendezi az aktuális ajánlatokat, amelyek közül a felhasználó akár az ár alapján is kiválaszthatja a számára legmegfelelőbbet. A lista - igény szerint - különböző feltételek alapján (például felhasználási időszak, a fizetés vagy az elszámolás módja) is szűrhető, és az egyes ajánlatokra kattintva a részletes információk is rendelkezésre állnak az adott termékről.

Az európai uniós tagállamok számára a kereskedők ajánlatait összehasonlító eszköz működtetését, a villamos energia belső piacára vonatkozó közös szabályokról szóló uniós irányelv írja elő, meghatározva az alapvető kritériumokat. Az alkalmazással szemben elvárás egyebek mellett az átláthatóság, a pontos és naprakész tájékoztatás, a függetlenség.

Az Energiadíj-kalkulátor a https://eka.mekh.hu oldalon érhető el.