A fenntartható környezet kialakítása és a természeti környezet megóvása mindannyiunk közös felelőssége - hangsúlyozta Horváth Péter János, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) elnöke.

Illusztráció - Fotó: Pexels

A Nemzetközi Energiatakarékossági Világnap (március 6.) alkalmából energiatakarékossági információs plakátsorozatot készített a hivatal, amelyet a jövőben további szemléletformálási programok követnek majd.

A MEKH társadalmi felelősségvállalási programjának célja a környezet megóvása, a környezettudatos gondolkodás és a zöldszempontok beépítése a mindennapokba. A plakátok 14 témakörben hívják fel a figyelmet azokra a mindennapi praktikákra, amelyekkel mindenki a saját környezetében energiát takaríthat meg és csökkentheti a környezet terhelését. A plakátok szabadon felhasználhatók, az adott intézmény saját logójával kiegészítve könnyedén egyedivé tehetők, így hasznos elemei lehetnek egy energiahatékonyságot ösztönző kampánynak bármely közösségi helyen.

A nemzeti energia- és klímastratégiai célok elérésében mindenkinek aktívan részt kell vennie - hangsúlyozta az elnök a közleményben, megjegyezve, hogy a hivatal szabályozói tevékenysége során minden eszközével ezen célok megvalósulását igyekszik elősegíteni.

Magyarország vállalta, hogy 2030-ra 40 százalékkal csökkenti a szén-dioxid-kibocsátását, valamint hogy az ország végsőenergia-felhasználása nem haladja meg a 2005-ös értéket. A MEKH támogatja a zöld távhőrendszerek kialakítását, a biomassza, a biogáz és a geotermikus energia fűtési célra történő hasznosításának növelését, továbbá a környezetbarát közlekedés előmozdítását.