Az amerikai techóriás az elkövetkező három évben 1 milliárd eurós németországi beruházás részeként Münchent választotta új, 30.000 négyzetméteres chipgyárának helyszínéül.

Illusztráció - Fotó: Armand Valendez

Megépítése után Európa legnagyobb kutatási és fejlesztési (K+F) helyszíne lesz a mobil vezeték nélküli eszközök félvezetői és szoftverei számára, mivel az EU nagy szerepet szán a blokknak - ambiciózus jövőbeli tervekkel a chipgyártás igáslovát kívánja megalkotni. A Bizottság terveiben a komplexum 2030-ra a világ félvezetőinek akár 20%-át is előállíthatja.

Az Apple szerint az új projekt több száz új munkahelyet teremt a városban, mely az "Európai Szilícium-tervezőközpont" ("European Silicon Design Centre") nevet kapta.

A bejelentés akkor érkezett, amikor a világ félvezető hiányban szenved, és olyan iparágak küszködnek, mint az autóipar és az elektronika. Ez oda vezetett, hogy az autóipari vállalatok elakadtak a villamosítási tervek megvalósításában, valamint számos elektronikai termék folyamatos hiánycikké vált. A hiányt leginkább a koronavírus-járvány okozza, amely nemcsak megszakította az ellátási láncokat, hanem az elektronikai kereslet növekedéséhez is vezetett, és hiányokat eredményezett.

Az Apple bejelentette, hogy az új helyszínen mérnökei az 5G-re és a jövőbeni vezeték nélküli technológiákra fognak összpontosítani, és a jövőbeni Apple-termékek modemeinek fejlesztését is tervezik.

Az Apple vezérigazgatója, Tim Cook nyilatkozatában kijelentette: „Nem is lehetnék izgatottabb mindazért, amit a müncheni mérnökcsapataink fognak feltárni - az 5G technológia új határainak felfedezésétől kezdve az olyan technológiák új generációjáig, amelyek energiát, sebességet és összekapcsolhatóságot hoznak a világba. München négy évtizede ad otthont az Applenek, és hálásak vagyunk ennek a közösségnek és Németországnak, hogy részt vesznek utunkban."

A technológiai óriásnak már 4000 dolgozója van Németország-szerte, és hét müncheni irodájában már 1500 mérnököt alkalmaz. Az Apple közleménye szerint, az elmúlt öt évben több mint 15 milliárd eurót költött Németországban több mint 700 vállalatra, köztük az Infineon chipcégre.

München már most is a chipek fejlesztésének központja, ahol a mikroelektronikai szektorban olyan vállalatok működnek, mint a Fraunhofer Group, valamint a régió számos nagy K+F intézete.

Ez a bővítés az Apple és az angol-német chipszolgáltató, a Dialoug Semiconductor közötti 600 millió dolláros megállapodást követte 2018-ban az elektronikai termékek, például az iPad és az iPhone fejlesztésére szolgáló házon belüli csapatának.