Az Európai Unió hét tagállama - köztük Lengyelország és Magyarország - az atomenergia figyelembevételét szorgalmazza az uniós klímapolitikában.

Gösgeni Atomerőmű - Fotó: Patrick Federi

A lengyel kormány információs központjának (CIR) közleménye szerint Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök azon hét tagállami vezető között van, akik aláírták az atomenergiának az Európai Unió (EU) klíma- és energiaügyi politikájában betöltendő szerepéről szóló levelet.

Az Európai Bizottság (EB) elnökének, Ursula von der Leyennek és Frans Timmermansnak, az EB alelnökének címzett levélben a hét tagállam kormánya "sürgős felhívást" intéz annak érdekében, hogy az EU-ban egyenlő versenyfeltételeket biztosítsanak az atomenergiának és ne zárják azt ki az EU klíma- és energiaügyi politikájából. Kiemelték: az alacsony szén-dioxid-kibocsátású villamosenergia termelésének majdnem felét biztosító atomenergiát a tagállamok fele használja vagy fejleszti.

A hét tagállam vezetői arra szólították fel az EB-t, hogy a klíma- és energiapolitika "a technológiai semlegesség elvével összhangban vegye figyelembe a klímasemlegesség felé vezető összes utat".

Minden alacsony vagy nulla szén-dioxid-kibocsátású technológiát egyenlő módon kell kezelni az összes uniós politikában, beleértve az éghajlat-semlegesség 2050-ig történő elérését célzó beruházások osztályozását is. Az ilyen technológiákat az EU-nak nemcsak elismernie, hanem aktívan támogatnia is kell.

A levelet jegyző állami vezetők arra is rámutatnak: az atomenergia fejlesztését, előnyei ellenére, több EU-tagállam megkérdőjelezi. Aggodalmukat fejezik ki amiatt, hogy az atomenergiát "egyre több politikájából kiszorító" EU-ban jelenleg "jelentősen korlátozzák" a tagállamok választási jogát a különböző energiaforrások között, amit pedig az EU működéséről szóló szerződés is rögzít.