Egy új tanulmány becslése szerint a bitcoin bányászat energiaigényes folyamata Kínában hamarosan évente 130,5 millió tonna szén-dioxid-kibocsátást eredményezhet - ez meghaladja Csehország 2016-os éves kibocsátását.

Illusztráció - Fotó: Pexels

A Kínai Tudományos Akadémia Egyeteme kutatói előrejelzésük szerint  a kínai bitcoin blokklánc éves energiafogyasztása 2024-ben tetőzhet. A becsült szükséges energiaigény elérheti a 297 TWh-t, mely előállítása évi 130,5 millió tonna szén-dioxid-kibocsátást eredményezhet. Ez a kibocsátási teljesítmény meghaladja egy közepes méretű ország teljes üvegházhatásúgáz-kibocsátását, mint például Csehország vagy Katar.

Rövid összefoglaló: A bitcoin egy nyílt forráskódú digitális fizetőeszköz, mely nem függ központi kibocsátóktól és hatóságoktól, sem egyéb megbízható harmadik féltől, mivel a peer-to-peer hálózat csomópontjai által tárolt elosztott adatbázisra támaszkodik. Az adatbázis tartalmazza a fizetések adatait, garantálva az elektronikus fizetőeszközökkel szembeni alapvető követelményeket.

A bitcoin bányászat egyre nagyobb számítási kapacitással jár - még régen elegendő volt egy sima számítógép, manapság a számítási műveletek bonyolultsága miatt ipari méretekkel kell rendelkeznie a bányászoknak. Az ipari méretek ipari energiafogyasztással is jár. Ráadásul a hardvereket hűteni is kell, ami tovább növeli az energiaigényt.

A világ bitcoin bányászatának 75 százalékát Kínában bonyolítják. Kína északi vidékének egyes részei ideális helyet biztosítanak egy ipari méretű bitcoin bánya üzemeltetéséhez az olcsó földnek köszönhetően, valamint a speciális hardvergyártók könnyű elérése miatt.

A tanulmány szerint a bitcoin energiafogyasztása aláássa a globális fenntarthatósági erőfeszítéseket, hacsak nem vezetnek be szigorú szabályozásokat és szakpolitikai változásokat. A kutatás részeként modellezéssel vizsgáltak meg különböző tervezeteket, és azok hatásait a bitcoin energiafogyasztására. Megállapították, hogy a jelenlegi intézkedések, mint a szén-dioxid-adózás, elég hatástalanok a bitcoin-ipar kibocsátásának visszaszorításában. A tanulmány szerint a megoldás az egyes helyszíni szabályozási irányelvek bevezetése lenne - például a hatóságok szigorú szabályozást vezethetnek be a szénalapú energetikai régiók bitcoin iparára, meggyőzve a bányászokat, hogy költözzenek át a vízgazdag területekre, hogy kihasználják a térségben rendelkezésre álló többletenergia alacsonyabb költségeit.

A kutatók elismerték, hogy jóslataik bizonytalanok, mivel nem vették figyelembe a kínai energiaszektor lehetséges változásait vagy bármilyen "előre nem látható bizonytalanságot ..., amelyek a valóság eltérését eredményezhetik az előrejelzéstől".

A kriptovaluta éghajlati problémáival nem mindenki ért egyet - néhányan azzal érvelnek, hogy egyre növekszik a megújuló energia felhasználása a bitcoin hálózatokon belül, és ez valójában a tiszta energia forradalmát erősíti. A bitcoin környezeti hatásai erősen vitatott téma, amelyeket gyakran az ideológia és a politika vezérel - és úgy tűnik, hogy a vita a következő néhány évben eléri csúcspontját, amint ezt a tanulmány is egyértelműen kiemeli.