A Vestas szerződést kötött szélturbinák szállítására a 25 MW-os Torshavn parti szélerőműparkhoz, amely a Røkt és Effo által jelenleg üzemeltetett távoli Feröer-szigeteken található.

Illusztráció - Fotó: Jem Sanchez 

Hat új Vestas turbina kerül a telepítésre, és a szigetek teljes szélkapacitásának majdnem duplájára készülnek.

A 91,5 méter magas turbinákon speciális módosításokat fognak elvégezni, hogy képesek legyenek ellenállni és megfelelően kihasználni az Északi-sarkvidék szigetein gyakran kialakuló erős szeleket. A turbinákat 2021 végére szállítják és helyezik üzembe. Valamint a Vestas egy 20 éves aktív teljesítménymenedzsment szolgáltatási szerződést is hozzáad a projekthez, amely biztosítja az energiahatékonyságot.

Juan Ferones, a Vestas északi és nyugati értékesítésért felelős alelnöke szerint a Feröer-szigetek arra törekszik, hogy minden energiaszükségletét megújuló források biztosítsák, hozzátéve, hogy "az ehhez hasonló projektek elengedhetetlenek a fejlődés kulcsfontosságú mérföldköveihez". "A Vestas büszke arra, hogy részt vesz a Feröer-szigetek megújuló energia átállásában" - tette hozzá.

Røkt, a szélfarm társtulajdonosai, 2003 óta üzemelnek a szigeteken, és elsőként építettek kereskedelmi jellegű turbinákat a szigetcsoporton. Jóhan í Niðristovu vezérigazgató elárulta, hogy a sziget első turbináit a dán energetikai vállalat segítségével szállították le, és örömmel folytatja ezt a fenntartható energiával kapcsolatos munkakapcsolatot.

Az Effo vezérigazgatója, Janus Thomsen elmondta: „A Feröer-szigetek energiaszolgáltatójaként az elmúlt 100 évben keményen dolgoztunk azon, hogy folyamatosan kifejlesszünk és megvalósítsunk új, fenntartható energia-megoldásokat ügyfeleink számára. Örülünk, hogy sikerült megkötni ezt a projektet a Vestas-szal. E projekt, segítségével a Feröer-szigetek fenntartható villamosenergia-termelését 40-ről 67% -ra emelkedik. "