A japán Seiren Ltd. 15,2 milliárd forint értékű autóipari beruházást telepít Pécsre. A 26 ezer négyzetméteres gyár a cég első európai üzeme lesz, innen fogják ellátni az uniós piacot gépjármű-üléshuzattal.

Illusztráció - Fotó: Pexels

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kiemelte, hogy Magyarországon 180 japán cég több mint 30 ezer munkavállaló megélhetését biztosítja, de a hatalmas tőkét felhalmozó Távol-Kelet más államai is egyre előrébb lépnek a beruházói rangsorban. Az eddigi legnagyobb befektetés egy koreai cégnek köszönhető, és szintén Dél-Koreából érkezett a legtöbb beruházás 2019-ben, míg tavaly a kínai tőke volt a belföldi csúcstartó. Japán jelenleg a 8. legnagyobb befektetői közöség Magyarországon, és a következő években valószínűleg előrébb fognak lépni.

Pécs országgyűlési képviselője üdvözölte, hogy a Modern város program szerződése, vagyis 2015 óta nem múlt el év jelentős befektetés nélkül a megyeszékhelyen. Hoppál Péter szerint az újraiparosítás sikeres, hiszen már most a másfélszeresére nőtt az iparűzési adóból származó bevétel. Pécs a Seiren beruházásáért is sokat tett, hiszen gyorsan reagált a kínálkozó lehetőségre, és szakképzett munkaerővel várja az új gyárat.

A Serien Ltd. elnöke videóüzenetben szólt hozzá a bejelentéshez. Kavada Tacuo közölte, hogy az 1889-ben alapított vállalat Japánon kívül 8 országban gyárt, fejleszt textilipari termékeket. Magyarországon a járműanyag-üzletág saját fejlesztésű, stratégiai jelentőségű terméke készül majd, és idővel újabb tevékenységekkel is bővülhet a pécsi üzem feladatköre. A cégvezető hozzátette, hogy a beruházásnak köszönhetően környezetbarát gyár, és környezetbarát termékek jönnek létre Magyarországon.