A magyarországi Bosch csoport teljes nettó árbevétele - beleértve a nem konszolidált vállalatok árbevételét és a saját vállalatok közötti kereskedelmi tevékenységeket is -tavaly elérte az 1497 milliárd forintot, ami 2 százalékos növekedést jelent az egy évvel korábbihoz viszonyítva.

Vállalati Képző Központ Miskolcon - Fotó: Bosch

A vállalat konszolidált magyarországi árbevétele 8 százalékkal növekedett, 238 milliárd forintot tett ki 2020-ban.

A koronavírus-járvány a vállalat több magyarországi beruházása ütemét is lassította, de minden tervezett beruházás tovább folytatódott. A beruházásokra a társaság tavaly 73 milliárd forintot fordított.

A közlemény szerint a vállalat több hazai telephelye is gyártási kapacitásának bővítésére, illetve új termékek gyártására készül a közeljövőben. Új gyártósorokat helyeznek üzembe például Miskolcon a kéziszerszámokat gyártó egység telephelyén, és Hatvanban, ahol az önvezetéshez kapcsolódó alkatrészeket gyártják.

A válság ellenére a csoport folytatta aktív kutatás-fejlesztési tevékenységét, erre a célra Magyarországon 2020-ban 86 milliárd forintot fordítottak. A társaság a jövőt formáló technológiákra - elektromobilitás, hidrogén, mesterséges intelligencia - fókuszál, amelyek nemcsak új piaci lehetőségeket teremtenek, hanem hozzájárulnak a károsanyag-kibocsátás drasztikus csökkentéséhez.

Szászi István, a Budapesti Fejlesztési Központ vezetője a közlemény szerint elmondta, hogy a Magyarországon zajló gyártási és k+f tevékenység, valamint a mérnöki szaktudás továbbra is stratégiai fontossággal bír a Bosch számára.

A csoport tavaly december végén 15 500 alkalmazottat foglalkoztatott Magyarországon, ami 250-nel több az előző évinél.

A közleményben arra is kitértek, hogy a cég a járvány idején saját fejlesztésű diagnosztikai eszközét is felhasználta a telephelyeire belépő munkavállalók tesztelésére. A tesztkészülék kevesebb mint 30 perc alatt kimutatja a Covid-19 betegséget okozó vírust, valamint további kilenc légúti betegség kórokozóját is képes azonosítani.