587 milliárd forint értékben hirdet meg pályázatokat a kormány a vállalkozások részére az új uniós pályázati időszak elindulásával - jelentette be György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára.

Illusztráció - Fotó: Markus Spiske

A cél az, hogy minden korábbinál több cég jusson fejlesztési támogatásokhoz, főleg a legkisebb településeken, azok a vállalkozások, amelyek eddig nem tudtak élni a pályázás lehetőségével.

Az elmúlt 30 évben 15 évenként jutott annyi vállalkozás forráshoz, mint amennyit a következő másfél évben a Magyar falu vállalkozás újraindítási és a Technológiaváltó programokkal el kívánnak érni.

A kormány szándéka továbbá, hogy célzottan támogassa a kiemelkedő hazai vállalkozásokat a Magyar multi és a Zöld nemzeti bajnokok programok keretében - ismertette György László, hozzátéve, hogy programjaikkal megerősítik az Irinyi-tervben meghatározott kiemelt ágazatokat, köztük az egészségipart.

A részleteket ismertetve az államtitkár elmondta, hogy az 587 milliárd forintos újraindítási keret legnagyobb programjáról, a technológiaváltó programról a tárgyalások lezárultak, a vállalatokkal öt körben egyeztettek. A pályázati felhívás június elején várhatóan megjelenik - tette hozzá.

A 100 milliárd forintos Magyar multi program akár kis- és közepes vagy mikrovállalkozásoknak is szól, a lényeg az, hogy az elbírálók lássák a cégben a növekedési potenciált, a "regionális bajnokká" válás lehetőségét - hívta fel a figyelmet. A Zöld nemzeti bajnokok program a Magyar multi alprogramja - tette hozzá jelezve: versenyelőnyre tehetnek szert azok a vállalatok, amelyek zöld területen elsőként mozdulnak.

A Magyar falu vállalkozás-újraindítási programban a már jelenleg is pályázható, 25 milliárd forint mellé újabb 50 milliárd forint támogatást irányoznak elő ősztől - ismertette György László. A 10 fő alatti, falusi mikrovállalkozások legfeljebb 10 millió forint vissza nem térítendő támogatásra pályázhatnak, a fejlesztéseiket 70 százalékos támogatási intenzitással valósíthatják meg.

Felnőttképzési programokra 70 milliárd forint értékben, kutatásra, fejlesztésre és innovációra 136,6 milliárd forint értékben hirdetnek meg pályázatokat.

György László elmondta, hogy az új kiírások mindegyikének sajátossága, hogy a felhívások átfutási idejét, így a vállalkozások pénzhez jutását gyorsítják. A tervezhetőség érdekében a pályázatokat szakaszosan írják ki - mutatott rá. A cégeket arra biztatta, hogy kövessék a palyazat.gov.hu és a vali.hu oldalakat.

A technológiai fejlesztések pályázatnál automatikus bírálatot alkalmaznak majd, ami lehetővé teszi, hogy a támogatásokat a korábbinál sokkal gyorsabban, átlagosan 45-60 nap alatt, 2 hónapon belül odaítéljék. Ezek feltételesen vissza nem térítendő támogatások lesznek, amelyeknél a támogatás odaítélésekor az összeg 100 százalékát kifizethetik előlegként. Hozzátette: a támogatást akkor nem kell visszafizetni, ha a vállalkozások a nemzetgazdaságnál kétszer gyorsabban nőnek a fejlesztésnek köszönhetően.