Az első latin-amerikai CSP erőmű, amely 100%-ban megújuló energiát biztosít a nap 24 órájában. A létesítmény a tervek szerint rugalmas, megbízható és biztonságos energiaellátást nyújt a chilei nemzeti elektromos rendszer számára.

Az elkészült erőmű - Fotó: Cerro Dominador

A globális energiaszektor egyik vezető intézményi befektetője és az infrastrukturális projektekkel foglalkozó befektetők közt is vezetőnek számító EIG bejelentette, hogy a chilei nemzeti elektromos rendszerrel való sikeres szinkronizálást követően a Cerro Dominador napenergia-komplexum megkezdi működését. A Cerro Dominador az EIG kezelésében lévő alapok 100%-os tulajdonát képezi.

A chilei Atacama-sivatag szívében található naperőmű, amely a napenergia-termelés szempontjából a világ egyik legjobb területén épült fel, magában foglal egy 110 MW-os CSP erőművet és egy ezzel szomszédos, 100 MW-os, fotovoltaikus (PV) erőművet, amely már 2017 óta üzemel. A CSP erőmű a legmodernebb technológiát alkalmazza arra, hogy a napenergia felhasználásával olvadt sót melegítsen fel, amelyet azután nagy tárolókba helyeznek, és egy gőzturbina beiktatásával elektromos áram termeléséhez hasznosítják.

Ezzel a technológiával akár 17,5 óráig is tárolható az energia, ami lehetővé teszi a 100%-ban megújuló energia termelését a nap 24 órájában, a hét minden napján. A komplexum évente megközelítőleg 640 000 tonna CO2-kibocsátást vált ki, és elegendő energiát termel körülbelül 380 000 háztartás ellátására.

R. Blair Thomas, az EIG elnök-vezérigazgatója a következőket nyilatkozta: "Büszkék vagyunk arra, hogy támogathatjuk ezt az úttörő projektet, amely rugalmas, megbízható és biztonságos módon látja el megújuló energiával a chilei nemzeti villamosáram-hálózatot, és jelentős mértékben hozzájárul a CO2-kibocsátás csökkentéséhez Chilében.

A projekt tökéletes összhangban van az ESG céljaival és prioritásaival, és az energia tiszta, megbízható és költséghatékony módon való termelésével biztosítja az alapokat ahhoz, hogy a jövőben a lehető legalacsonyabb szintre lehessen csökkenteni a szén-dioxid-kibocsátást. Elkötelezettek vagyunk további CSP projektekbe való befektetések iránt mind Chilében, mind a világ más országaiban."

A napenergia-termelő komplexum megnyitása alkalmából a Cerro Dominador ünnepélyes rendezvényt szervezett a létesítményben, amelyen részt vett Sebastián Pinera, Chile elnöke, Juan Carlos Jobet, a chilei energiaipari és bányászati miniszter, Carolina Schmidt, Chile környezetvédelmi minisztere és más vezető kormányzati tisztviselők. Thomas úr, valamint Fernando Gonzalez, a Cerro Dominador vezérigazgatója, szintén jelent voltak a megnyitón.

Egy kis összeállítás a projektről: