Pénteken adták át Szeged határában, az uniós támogatással, 1,6 milliárd forintból megvalósult korszerű lucernafeldolgozó-üzemet.

Lucerna - Fotó: WinField United

Sáringer Sándor cégvezető elmondta, a Karotin Kft. 1992-ben alakult, és mára Magyarország legjelentősebb lucernapellet-gyártójává vált. A vállalkozás által használt, az 1970-es években gyártott lucernaszárító elavult, korszerűsítését hosszú ideje tervezték. Két éve választották ki a spanyol Apisa céget, amelytől új, korszerű berendezést vásároltak. A beruházás költségeiből 507,24 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatás, további 520,95 millió forint kedvezményes kamatozású kölcsön.

A fejlesztés eredményeként csaknem megduplázódik - éves szinte 15-20 ezer tonnára nő - az üzem kapacitása. A vállalkozás a saját termelés mellett a 80-100 kilométeres körzetből érkező lucernából a pellet mellett dehidratált lucernabála előállítására is képessé válik, amelyre jelentős a kereslet a Közel-Keleten és Kínában - közölte a cégvezető. Hangsúlyozta, a lucerna feldolgozva, mint magas fehérjetartalmú takarmány, kiváló exporttermék lehet.

A beruházás egyedisége, hogy az új üzem a szárításhoz hasznosítani tudja a szomszédos biogázüzem 450 fokos füstgáz hőjét. A fejlesztés része egy a lucerna tisztítása során keletkező hulladékot és kukoricaszár-pelletet elégető biomasszakazán is. A két berendezés révén a korábbi rendszerhez képest 35-40 százalékos fajlagos energia-megtakarítást lehet elérni, így kétszeresére növekvő késztermék-mennyiség mellett csak 10-15 százalékkal emelkedik majd az üzemi energiaköltség. Ezzel javul a cég versenyképessége és a termékek minősége, csökkennek a fajlagos költségek - mutatott rá a cégvezető.

Az építési beruházás és az óránként hat tonna lucernagranulátum előállítására képes szárítóberendezés mellett a vállalkozás mintegy 200 millió forint értékben munkagépeket is vásárolt - tájékoztatott Sáringer Sándor.

A nyilvánosan elérhető cégadatok szerint a magyar magánszemélyek tulajdonában álló Karotin Kft. - az előző évit 9 százalékkal meghaladó - 2020-as nettó árbevétele 2,418 milliárd forint volt, amelynek mintegy 8 százaléka származott exportból. A vállalkozás adózott eredménye 2020-ban 275 millió forint volt, az előző évinek mintegy 66 százaléka.