A 36. Firenzei Fórumon fő tanulsága, hogy regionális együttműködésre van szükség a kitűzött uniós klímacélok eléréséhez - hangsúlyozta pénteki közleményében a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH).

Energiatermelés Magyarországon 2019Illusztráció - MTI

A fórum célja, hogy az Európai Bizottság, a tagállamok, a szabályozó hatóságok és az iparági szervezetek a villamosenergia-szektor jövőjét felülvizsgálhassák. A résztvevők megállapítottak, hogy meg kell szüntetni a megújuló energiatermelés terjedése előtt álló akadályokat, gördülékenyebbé kell tenni az engedélyezést és elő kell segíteni a megújuló alapú hosszú távú áramvásárlási szerződések létrejöttét. Így 2030-ra reális lehet a megújuló energiaforrások 38-40 százalékos részaránya.

A fórum felhívta a figyelmet az energiarendszer integrációját hátráltató tényezőkre is, köztük az adózási szabályok tagállamonkénti különbözőségére.

A résztvevők egyetértettek abban, hogy további erőfeszítések szükségesek a villamosenergia-piaci módszertanok határidőre történő átültetéséhez. A szabályozó hatóságok feladata a kikényszerítő intézkedések meghozatala, ha a módszertanok átültetésére nem kerül sor az előírt határidőre.
Az Energiaközösség képviselete kérte, hogy az uniós partnerek vegyék be az Energiaközösség tagországait is a másnapi piac-összekapcsolást célzó együttműködésbe (SDAC), ha a csatlakozni szándékozó felek teljesítik a szükséges piaci, versenyjogi és környezetvédelmi jogszabályi keretfeltételeket.

Megújuló energiaforrások felhasználása az EU-országokbanIllusztráció - MTI

Ságvári Pál, a MEKH nemzetközi kapcsolatokért felelős elnökhelyettese a közleményben kiemelte: a hivatal is fokozott figyelemmel ellenőrzi az uniós üzemi és kereskedelmi szabályzatok, valamint a kapcsolódó iparági módszertanok átültetését, és támogatja a piacintegráció további kiterjesztését. Erre jó példa az átmeneti piacösszekapcsolás (Interim Coupling) június 17-i sikeres indulása, ami a régióban hozzájárul az európai uniós célmodell, az úgynevezett áramlás alapú piacösszekapcsolás bevezetéséhez, várhatóan 2022 februárjában. Az átmeneti piacösszekapcsolás a szabályozó hatóságok aktív támogatása mellett valósult meg.

A MEKH nemzetközi kapcsolatokért felelős elnökhelyettese hozzátette, fontos a piacintegráció földrajzi kiterjesztése is. A hivatal egyetért az Energiaközösség felhívásával, és nyitott az aktív közreműködésre, hogy az Energiaközösség tagországai is minél hamarabb részesei lehessenek az Európai Unió belső energiapiacának és a másnapi piacok egységes elvek szerinti összekapcsolásának.