Az ipari termelés legfrissebb adatait kommentáló elemzők szerint fokozatos élénkülése várható a következő hónapokban. Továbbra is gondot jelent a chiphiány, és nem szűntek meg a koronavírus-járvány okozta bizonytalanságok sem, ennek ellenére az ágazatban fokozatos emelkedés figyelhető meg.

2001-2021 ipari termelés diagram

Kép: MTI

Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője kiemelte, hogy az ipar képes volt ledolgozni májusban az áprilisi meglepetésszerű csökkenést. Szerinte különösen annak fényében rendkívül pozitív a májusi teljesítmény, hogy a gazdaság ezen területe jelenleg igen komoly nyomás alatt van. Ugyanis komoly ellátási problémák alakultak ki az alapanyagoknál és félkész termékeknél az elmúlt hónapokban.

Molnár Dániel, a Századvég Gazdaságkutató makroemelzője szerint is gondot jelenthet a chiphiány, valamint az ipari termelői árak gyors növekedése, azonban úgy látja, a külkereskedelmi partnerek újraindulása révén az ipari termelés az év hátralévő részében is érdemben hozzá tud majd járulni a gazdasági növekedéshez.

Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője szerint már látszik az elhalasztott kereslet megjelenése, valamint a készletek feltöltése is, így a következő hónapokban további fokozatos élénkülésre számít az ipari termelésben, amit új - főleg az akkumulátorgyártáshoz és autóiparhoz kapcsolódó - kapacitások várható üzembe helyezése is támogathat.