Innovációs és Oktatási Centrumot hoz létre a Porsche Hungária Kft., a 2 milliárd forint értékű beruházás alapkövét hétfőn rakták le a cég budaörsi alkatrészközpontja mellett.

Illusztráció - Fotó: Bruno van der Kraan

Az ünnepségen Mosóczi László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) közlekedéspolitikáért felelős államtitkára hangsúlyozta, hogy a magyar kormány szándéka, hogy a szektor új beruházásaiban folyamatosan emelkedjen a kutatás-fejlesztési kapacitások aránya.

Kiemelte: a járműgyártás nélkülözhetetlen szerepet tölt be a hazai high-tech beruházási környezet megteremtésében. A magyar kormány határozott szándéka, hogy a szektor új beruházásaiban folyamatosan emelkedjen a kutatás-fejlestési kapacitások aránya.

A járműipari innováció és kutatásfejlesztés támogatása érdekében épül Zalaegerszegen a ZalaZone tesztpálya. A Zalaegerszeg gyorsforgalmi bekötését biztosító M76-os út pedig részben okosútként épül meg, így valós körülmények között teszi lehetővé az új megoldások tesztelését - fűzte hozzá az államtitkár.

Mosóczi László kitért arra, hogy a Klíma és Természetvédelmi Akcióterv több intézkedése támogatja a közúti közlekedés zöldítését. Sokféle pályázati lehetőséggel ösztönzik a tisztán elektromos járművek beszerzését a családok, vállalkozások, közintézmények számára.

A Zöld Busz Programban pedig tíz év alatt mintegy 36 milliárd forintból állhatnak majd forgalomba tisztán elektromos buszok. Az újonnan forgalomba helyezett alternatív hajtású járművek száma az uniós tagállamok közül Magyarországon nőtt a legnagyobb mértékben tavaly - mutatott rá az államtitkár.

Németh Balázs, a Porsche Hungária Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, hogy a 2 milliárd forintos beruházást saját erőből valósítja meg a cég. Az innovációs központ otthont ad majd az importőr képzéseinek, műszaki oktatásainak, elsősorban a mintegy ezer fős értékesítési és szervizfeladatokat ellátó munkatársak számára.

A tervek szerint évente több mint 2 ezer oktatási napot biztosítanak a szerződéses autójavító-hálózat számára. A Porsche Hungária ezzel aktívan támogatja az autóipari szakiskolai képzést.

A beruházás lehetővé teszi, hogy a Porsche Hungária multifunkciós oktatási kapacitása bővüljön. A jövőre elkészülő központtal várhatóan 5-10 új munkahely keletkezik a cégnél az oktatás területén.

Németh Balázs beszélt arról is, hogy a Volkswagen konszern elkötelezett a zöldítés iránt, 2030-ban már a járműértékesítésének 50 százalékát elektromos járművek fogják kitenni. Ennek érdekében évente új modellekkel jelenik meg.

A Porsche Hungária Magyarország egyik legjelentősebb gépjármű-importőre, 74 szervizponton és 95 értékesítési ponton látja el tevékenységét. Értékesítésének árbevétele 2020-ban 361 milliárd forint, egy évvel korábban 403 milliárd forint volt. Az adózott árbevétel 2020-ban 4,7 milliárd forint, 2019-ben 2,3 milliárd forint volt.