Csaknem 17 millió forintos energetikai beruházással áramköltségének több mint 20 százalékát takarítja meg a jövőben a békéscsabai székhelyű édességipari cég, a Dolcetta Kft., amely több mint 700 millió forintból épít új gyártó- és raktárcsarnokot.

Fotó: Dolcetta Kft.

A Gazdaságfejlesztési és innovációs operativ programban (Ginop) 9,24 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatást kaptak a 16,8 millió forint összértékben megvalósult energetikai beruházáshoz; a hiányzó összeget saját erőből, egyéb külső finanszírozás igénybevétele nélkül biztosították.

Ebből egy 60 kW névleges teljesítményű napelemes rendszert telepítettek, amely az 55 százalékos mértékű támogatási intenzitás miatt 4-5 éves megtérülést tesz lehetővé. Éves szinten a vállalkozás 339.941 kW áramot használ fel, amelynek a beruházással több mint 19 százaléka kiválthatóvá válik, ami azért lényeges, mert az elmúlt években jelentősen emelkedtek a villamos energia beszerzésének szabadpiaci árai.

A cég békéscsabai gyárában 1100 négyzetméteres új gyártó- és raktárcsarnok épül 725 millió forintos beruházással, amihez 239 millió forint támogatást kapnak. A vállalat a beruházással megduplázná termelési és logisztikai kapacitását, emellett terveik között szerepel a dolgozói létszám bővítése is.

A Dolcetta Kft.-t 1995-ben alapították, száz százalékban magyar tulajdonban van. A cég mára az ország egyik legnagyobb édesipari vállalkozássá nőtte ki magát. Mintegy százféle terméket gyártanak, szaloncukorból a gyártott mennyiség tekintetében piacvezetővé váltak.

A cég a gyártás mellett kereskedelmi tevékenységet is folytat, több száz kis- és nagykereskedelmi egységet lát el különböző édesipari termékekkel. A hazai piac mellett a termékeik egyre keresettebbek a nemzetközi piacokon is.

A nyilvánosan elérhető céginformációk szerint a Dolcetta Kft. 2020-ban 2 milliárd 377 millió forintos nettó értékesítési árbevételt ért el az egy évvel korábbi 2 milliárd 432 millió forinttal szemben. Adózott eredménye ez idő alatt 20 millió 700 ezerről 7 millió 624 ezerre csökkent. A vállalkozás tavaly 80 munkavállalót foglalkoztatott.