Befejeződött Szankon a hűtőház és agrárlogisztikai központ építése. A fejlesztést Szank Községi Önkormányzat az „AGRÁR LOGISZTIKAI KÖZPONT LÉTREHOZÁSA SZANK” című projekt keretében valósította meg.

A megépült agrárlogisztikai csarnok

A beruházás a Széchényi 2020 programnak köszönhetően, 250 millió Ft európai uniós, vissza nem térítendő támogatás segítségével valósult meg, a Terület és Településfejlesztési Operatív Program, a TOP-1.1.3-16-BK1, „Helyi gazdaságfejlesztés” tárgyú felhívás keretében. A fejlesztést Szank Községi Önkormányzat a Bács-Kiskun Megyei Fejlesztési Ügynökség Nonprofit Kft-vel konzorciumi együttműködésével valósította meg.

A projekt keretében az igényelt támogatás segítségével, a helyi termékek piacra jutását segítő hűtőház és agrár-logisztikai központ építésére került sor Szankon. A projekt eredményeként az önkormányzat és vállalkozások által megtermelt mezőgazdasági termékek helyi piacokra való hatékony eljuttatását, a helyi termékek értékesítési csatornáinak infrastrukturális támogatását szolgáló agrárlogisztikai beruházás valósult meg. A beruházás révén a térségi vállalkozások által megtermelt mezőgazdasági termékek tárolására, sokkolásra, hűtve tárolására van lehetőség.

A fejlesztés keretében egy könnyűszerkezetes, acél hűtőház építésére nyílt lehetőség: a hűtőház 3 db egyenként 300 m2 nagyságú hűtőtérből, 1 db 103 m2 nagyságú hűtő-sokkoló részből, és egy 1042 m2 nagyságú manipuláló térből áll majd. A hűtőházban iroda, teakonyha, öltöző és vizesblokk is kialakításra került. A hűtőház területén egy hídmérleg is épült. A pályázat részeként eszközbeszerzésre, valamint marketing tevékenység megvalósítására is lehetőség nyílt.

Az agrár-logisztikai központ létrehozásával javul a települési – térségi mezőgazdasági termelők piaci jelenléte és értékesítői képessége, hiszen a megfelelően hűtött és tárolt áru piacképesebb termékként jelenik meg a piacon. Fokozott minőségbeli és árverseny érvényesül az ágazaton belül.

A csarnok, mely jelenleg zöldség- és gyümölcs hűtve tárolására alkalmas, további fejlesztések megvalósításával állati eredetű élelmiszeripari termékeket is képes lesz fogadni.

A következő években az agrárlogisztikai központ területén a következő fejlesztéseket tervezik megvalósítani:

  • Agrárlogisztikai központ továbbfejlesztése
  • Inkubátorház építése
  • Üvegházas fóliakertészet kialakítása
  • Földhő-hasznosítási mintaprojekt megvalósítása

A projektről bővebb információt a http://www.szankhutohaz.hu/ oldalon olvashat.