A napenergiát tárolni képes és azt ingadozásmentesen elosztó, akkumulátoros energiatárolót telepítettek Zánkán. A berendezés a növekvő energiafelhasználás mellett is biztonságos energiaellátást tesz lehetővé - hangsúlyozta szerdai sajtótájékoztatóján az E.ON Hungária Csoport elnök-vezérigazgatója.

Illusztráció - Fotó: Jonathan Borba

Kiss Attila kiemelte: az 500 KW teljesítményű, 1200 KWh-s kapacitású zánkai tároló telepítése az összesen 3,8 milliárd forintos IElectrix projekt keretében valósul meg. A magyarországi beruházás összértéke 1,3 milliárd forint, amelyből Zánkán, valamint a közelmúltban a Tolna megyei Dúzs községben létesítettek energiatárolót. A berendezés, amellett, hogy tárolni képes a környéken termelt napenergiát, kezeli a lokális feszültségingadozást is.

Mint mondta, a beruházás jelentőségét jelzi, hogy 15 százalékban megújuló energiát használunk Magyarországon, ami négyszerese az egy évvel ezelőtti értéknek.

A 8 országban 15 résztvevő közreműködésével megvalósuló, 2019 májusa és 2022 októbere között zajló program célja, hogy hálózatba illeszthető, mobil energiatárolókat hozzon létre, ezzel elősegítve a biztonságos energiaellátást.

Az E.ON Hungária Csoport azt vállalta, hogy 2030-ra minden tagvállalata a felére csökkenti a károsanyag-kibocsátást, 2050-re pedig karbonsemleges lesz - mondta Kiss Attila.

Mark Ritzmann, az E.ON Group Innovation GmbH vezérigazgatója úgy fogalmazott, hogy "a növekvő energiafogyasztásra adott válasz a jól működő hálózat létrehozása", ami Európa-szerte segíti az energetikai átmenetet. Ennek első lépésének nevezte az energiatárolók telepítését.

Pierre-Jacques Le Quellec, az IElectrix program projektkoordinátora elmondta, hogy Németországban, Ausztriában, Indiában és Magyarországon már léteznek a programnak megvalósult elemei, a következőt Delhiben adják majd át a közeljövőben.

Filep Miklós, Zánka polgármestere kiemelte, hogy a településen az idegenforgalom miatt jelentős a különbség a téli és a nyári áramfogyasztás között, a tárolónak köszönhetően ez azonban kiegyenlítődik majd.