Az MVM Démász hálózatán három, összesen 2 MWh kapacitású energiatárolót tesztel az MVM csoport.

Illusztráció - Fotó: Chris Barker

A vállalatcsoport keddi közleménye szerint három energiatárolási pilotprojektet indított el az MVM Démász Áramhálózati Kft. Az MVM csoport hálózati cégében alkalmazott kísérleti rendszerek célja, hogy javítsák a szolgáltatásminőséget, illetve stabilizálják a villamosenergia-hálózatok feszültségét.

A társaság két energiatárolója kisfeszültségű (0,4 kV) hálózatra, egy pedig középfeszültségre (22 kV) csatlakozik:

  • A kisfeszültségű tárolók Kecelen és Zsombón létesültek, 30 kW teljesítményű és 140 kWh kapacitású egységek. Céljuk a kisfeszültségű hálózatra csatlakozó, egyre több háztartási méretű kiserőmű okozta hálózati anomália stabilizálása.
  • A középfeszültségű tároló Földeák település külterületén épült, 500 kW teljesítményű és 1600 kWh kapacitású berendezés, amelyen keresztül a nagyobb teljesítményű naperőművek hálózati energiacsúcsai simíthatók ki.

A tárolók egyelőre kísérleti jelleggel épültek, szélesebb körű alkalmazásukról a működési tapasztalatok begyűjtése és értékelése alapján dönt majd a társaság. Az eddigi eredmények bíztatóak, megfelelő finanszírozási forrás rendelkezésre állása, illetve a piaci környezet változása esetén ezek széles körű kiterjesztése megvalósítható. Mindenképpen áttörést jelenthetnek a megújuló alapú termelésben is - fejtette ki a közleményben Alkér Zoltán, az MVM Zrt. infrastruktúra vezérigazgató-helyettese.

A közlemény szerint a villamos hálózati társaságoknak jelentős többletfeladatot és költséget jelent a napelemes termelő kapacitások hálózatra csatlakoztatása. Az így megtermelt energiát úgy kell fogadni és elosztani, hogy az ellátás színvonala ne csökkenjen, a fogyasztók számára ne okozzon semmilyen változást a megújuló áram rendszerbe kerülése.

Az időjárástól függően termelő, megújuló egységek sok esetben nehezen előre jelezhető termelése a klímaváltozás hatásai miatt még inkább hullámzóvá válik, ami kihívást jelent a kiegyensúlyozott szolgáltatás biztosításában. Ugyanakkor a világ - és Magyarország - áramfogyasztása folyamatosan emelkedik. A problémára az energiatárolás lehet az egyik leghatékonyabb megoldás, az elméletben vagy gyakorlatban rendelkezésre álló technológiák nagy volumenű alkalmazását azonban széles körű teszteknek kell megelőzniük.

Az MVM innovatív pilotprojektje a teljes iparág számára tanulságokkal szolgál a következő időszakban - jelezték a közleményben.