A Mátrai Erőmű átalakításának legfontosabb szempontja igazságos átmenettel elérni az üvegházhatású gázok drasztikus csökkenését - jelentette ki az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára Egerben, a szénkivezetés szükségességéről a Mátrában című konferencián.

Mátrai Erőmű - Fotó: Mátrai Erőmű Zrt.

Steiner Attila hangsúlyozta, hogy a Mátrai Erőmű az észak-keleti országrész legnagyobb energiatermelő egysége, ezért e térség ellátásbiztonsága tekintetében kulcsfontosságú. Átalakítása kapcsán meghatározó szempont - Magyarország klímavédelmi törekvéseivel összhangban - a működés fenntartása mellett az előremutató jövő feltételeinek megteremtése.

Az átalakítást keretbe foglaló, 2020-ban indult és 9 évig tartó Life projekt Magyarország jelenleg egyik legnagyobb, 5,2 milliárd forintból megvalósuló klímavédelmi programja, amelynek célja az ellátásbiztonság fenntartása és az erőmű szén-dioxid-kibocsátásának mintegy 70 százalékos mérséklése mellett az erőműhöz kapcsolódó vállalkozások működőképességének megőrzése.

Az államtitkár elmondta, hogy terveik szerint a létesítmény jelenleg széntüzelésre épülő technológiáját alapvetően gáztüzelésre állítanák át. Ezt napelemes és hulladékégetésből származó energiatermelő kapacitások kialakítása egészítené ki. Magyarországnak szüksége lesz olyan rugalmas kapacitásokra, amelyek ki tudják egyenlíteni a megújuló energiatermelést, ezért a gáztüzelés szerepe várhatóan a jövőben is megmarad valamilyen mértékben - jegyezte meg.

Mivel az átmenet mintegy 2000 munkavállalót és az erőműhöz kapcsolódó megközelítőleg 1000 vállalkozást érint, a végleges tervek kidolgozásában a központi elképzelések mellett fontos szerepet kell kapnia a helyi ötleteknek, javaslatoknak. Ezek letéteményese a projektben közreműködő 22 konzorciumi partner, köztük a keddi esemény két házigazdája: az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem és a Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara is - tette hozzá.