Fennállásának legjobb első háromnegyedévét zárta az ALTEO, az év első kilenc hónapjában megnégyszerezte konszolidált nettó profitját.

Illusztráció – Fotó: alteogroup.com

Ez idő alatt a társaság IFRS standardok szerinti, nem auditált, konszolidált nettó eredménye, elérte a 4,9 milliárd forintot, amely rekord a vállalat történetében, a tavalyi év azonos időszakához képest 315 százalékkal nőtt.

A közlemény szerint a konszolidált a kamatfizetés, adózás és amortizáció előtti nyereség (EBITDA) megközelítette a 9,7 milliárd  forintot, ami 119 százalékos bővülés a bázishoz képest, ez jelentős részben a hő- és villamosenergiatermelést irányító Szabályozási Központ kimagasló eredményességére vezethető vissza. Utóbbit kedvezően érintette, hogy tavaly 18 MW-tal bővültek a központ gázmotoros kapacitásai, ahogyan az is, hogy a bázisidőszakhoz mérten robbanásszerűen nőttek a kiegyenlítő energiaárak és a kapacitásértékesítési átlagárak.

Hozzájárult az EBITDA növekedéséhez a megújulóenergia-alapú energiatermelési tevékenység, a tavaly akvirált 15 MW-os szélerőműpark és a felújított gibárti vízerőmű egyaránt jól teljesített.

A közleményben ifj. Chikán Attila vezérigazgató úgy fogalmazott, büszkék az eredményekre, és megerősítette, hogy az eredeti tervek mentén haladnak tovább a 2024-ig tartó beruházási program megvalósításával, azaz a Szabályozási Központ és ipari energiaszolgáltatási képességeik fejlesztésével.

Az ALTEO részvényeivel a Budapesti Értéktőzsdén a prémium kategóriában kereskednek. Részvénye hétfőn délelőtt 1645 forint árfolyamon volt, a papír 217,50 forint történelmi minimumot és 1675 forint történelmi maximumot ért el.