Az Amazon világviszonylatban a legnagyobb vállalati megújulóenergia-vásárló, és jó úton jár ahhoz, hogy 2025-re az üzleti tevékenységei során felhasznált energia 100%-a megújuló energia legyen.

Illusztráció - Fotó: Kunal Shinde

A 2040-re nettó karbonsemlegességet (azaz nulla nettó szén-dioxid-kibocsátást) elérni kívánó Amazon megújulóenergia-befektetései mintegy 3 millió amerikai egyesült államokbeli háztartás energiafogyasztásának megfelelő mennyiségű energiát biztosítanak, és évente 13,7 millió metrikus tonna szén-dioxid-kibocsátás kiküszöbölését eredményezik

Az Amazon (NASDAQ: AMZN) december 1-jén bejelentette, hogy 18 új közművi méretű szél- és napenergia projektet indított el az USA-ban, Finnországban, Németországban, Olaszországban, Spanyolországban és az Egyesült Királyságban, melyek összesen 5,6 GW lekötött kapacitást képviselnek 2021-ben. Az Amazonnak így már összesen 274 megújuló energia előállítását célzó projektje zajlott le, illetve van folyamatban a világ különböző tájain. A cég jó úton jár ahhoz, hogy 2025-re az üzleti tevékenységeihez szükséges energiát 100%-ban megújuló energiából biztosítsa, és így az eredetileg 2030-ra teljesítendő vállalását öt évvel korábban teljesítse.

Ezeknek az új, közmű léptékű szél- és napenergia-termelési projekteknek köszönhetően az Amazon teljes lekötött megújulóenergia-termelési kapacitása több mint 12 GW-ra, az előállított elektromosáram-mennyiség pedig 33700 GWh-ra fog nőni, amikor a projektek keretében megvalósuló beruházások teljes mértékben működőképesek lesznek. Az ezek által a létesítmények által megtermelt elektromos áram több mint 3 millió amerikai egyesült államokbeli háztartás egyéves energiafogyasztásának felel meg. A projektek az Amazon vállalati irodái, ún. "fulfillment" központjai (a teljes logisztikai folyamatot, beleértve a raktározást, csomagolást és kiszállítást biztosító egységeket ellátó létesítményeket) és az Amazon Web Services (AWS) világszerte ügyfelek millióit támogató adatközpontjai számára biztosítanak megújuló energiát. A projektek ugyanakkor hozzájárulnak ahhoz, hogy az Amazon teljesíthesse az összes fogyasztói Echo eszköz által felhasznált elektromos energia mennyiségének megfelelő mennyiségű tiszta energia előállítására vonatkozóan tett kötelezettségvállalását. Az ezeknek a projekteknek az eredményeként termelt villamos energia révén kiküszöbölhető mintegy 3 millió gépjármű éves szén-dioxid-kibocsátása az USA-ban, azaz körülbelül 13,7 millió metrikus tonna szén-dioxid-kibocsátás.

"Gyorsan és határozottan haladunk előre szén-dioxid-kibocsátásunk csökkentése és a klímaválsággal kapcsolatos problémák megoldása érdekében" - jelentette ki Kara Hurst, az Amazon globális fenntarthatóságért felelős alelnöke. "A megújulóenergia-termelésbe való jelentős, globális beruházások fontos lépést jelentenek az éghajlatváltozás mérséklését célzó vállalásunk (The Climate Pledge) keretében 2040-re (azaz a Párizsi megállapodásban kitűzött időpontnál 10 évvel korábbi időpontra) kitűzött nettó karbonsemlegesség elérése terén. A megújuló energia projektek ugyanakkor új beruházásokat és zöld munkahelyeket eredményeznek, valamint hozzájárulnak az elektromos rendszerek szénmentesítéséhez a világ közösségeiben."

A december 1-jei bejelentés alapján az Amazon a világ legnagyobb vállalati megújulóenergia-vásárlója, amelynek 274 globális projektje zajlott le, illetve van folyamatban (ideértve 105 közművi léptékű szél- és napenergia projektet és 169, napelemeknek a világ különböző tájain működő létesítmények és üzletek tetőire való telepítését célzó projektet). A ma bejelentett 18 új szél- és napenergia projekt közé tartoznak a következők:

  • Nyolc új projekt az USA-ban: Az Amazon által az USA-ban elindított közművi léptékű napenergia projektek (ideértve az Amazon első napenergia projektjét Arizonában és Georgia-ban, valamint további projekteket Ohióban, Texasban és Virginiában) összesen több mint 1 GW kapacitást biztosítanak. Az Amazon 62 projekt keretében összesen több mint 6 GW-nyi megújuló energia termelését tette lehetővé az USA-ban.
  • Egy második kettős célú (energiatároló létesítmény és naperőmű létrehozását célzó) projekt: Az Amazon naperőmű és tároló létesítmény létrehozását célzó, Arizonában megvalósuló második projektje lehetővé teszi a vállalat számára, hogy elegendő napenergiát biztosíthasson a legnagyobb energiaigényű csúcsidőszakokban még akkor is, amikor éppen nem süt a nap. A 300 megawattos (MW) naperőmű mellett egy 150 MW-os akkumulátoros energiatároló rendszer felépítését célzó projekt megvalósításával az Amazon akkumulátoros energiatároló projektjeinek keretében felépülő tárolók kapacitása eléri a 220 MW-ot.
  • Négy megújuló energia projekt a skandináv országokban: Az Amazon 158 MW-tal növelte megújulóenergia-termelési kapacitását négy Finnországban elindított szélerőmű projekt révén, mellyel megújulóenergia-kapacitása a skandináv országokban több mint 950 MW-ra nőtt.
  • További projektek Olaszországban, Spanyolországban és Észak-Írországban: Az Amazon új napenergia projektje Olaszországban a cég harmadik projektje az országban, amely 40 MW-tal növeli a már meglévő 66 MW-os kapacitást. Az Amazon Spanyolországban elindított négy új napenergia projektje több mint 630 MW energiát biztosít az elektromos hálózat számára. Az Észak-Írországban felépülő szélerőmű révén az Amazon 245 MW-ot biztosít a teljes írországi elektromos hálózat számára, az Egyesült Királyságban így összesen több mint 545 MW-ra nő az általa biztosított szélenergia. Összességében az Amazon Európában több mint 3,5 GW megújuló energia termelését tette lehetővé 34 projekt révén, melynek eredményeként a legnagyobb megújulóenergia-vásárlóvá vált Európában.

Az Amazon által a világ különböző tájain megvalósított megújuló energia projekteket megtekintheti ezen az interaktív térképen: https://sustainability.aboutamazon.com/about/around-the-globe?energyType=true

Az Amazon és a Global Optimism nevet viselő szervezet 2019-ben létrehozta a The Climate Pledge (Klímavédelmi felajánlás) nevet viselő közösséget. A közösségnek ma már több mint 200 tagja van, ideértve a következőket: Best Buy, IBM, Microsoft, PepsiCo, Siemens, Unilever, Verizon és Visa. Céljának elérése érdekében az Amazon üzleti tevékenysége minden területén számos projekt és különféle érdemi üzleti intézkedések meghozása révén igyekszik csökkenti kibocsátásait, ideértve a következőket: megújuló energia projektek, melyek eredményeként 2025-ban, öt évvel a vállalat által eredetileg kitűzött 2030-as határidő előtt az Amazon már 100%-ban megújuló energiát fog használni működése során; a "Shipment Zero" elnevezésű projekt, melynek célja, hogy a cég összes szállítási tevékenysége nettó nulla szén-dioxid-kibocsátással legyen végezhető, illetve hogy 2030-ra a vállalat elérje az 50%-os karbonsemlegességet; 100 000 elektromos szállítójármű vásárlása, mely a világon az eddigi legnagyobb elektromosszállítójármű-megrendelés; valamint 2 milliárd USA dollár befektetése szénmentesítési szolgáltatások és megoldások kifejlesztésébe a Climate Pledge Alapon (Climate Pledge Fund) keresztül. További információkért látogasson el a következő internetes címre: https://sustainability.aboutamazon.com/.


Az Amazonról:
Az Amazon tevékenységét négy alapelv vezérli: ügyfél-orientáltság a versenytársakra való figyelés helyett, az újdonságok iránti szenvedély, elkötelezettség a kiváló működés iránt és hosszú távú gondolkodás. Ízelítőül itt csak néhány terméket és szolgáltatást említünk meg, amelyet az Amazon vezetett be elsőként: ügyfelek véleményének rögzítése, vásárlás 1 kattintással (1-Click), személyre szabott ajánlások, Prime, Fulfillment by Amazon, AWS, Kindle Direct Publishing, Kindle, Fire tabletek, Fire TV, Amazon Echo és Alexa. További információkért kérjük, látogasson el az amazon.com/about internetes címre.

Az Amazon Web Services-ről:
Az Amazon Web Services már tizenöt éve a világ egyik legátfogóbb és legszélesebb körben használt felhőalapú platformja. Az AWS folyamatosan bővíti szolgáltatásait annak érdekében, hogy virtuálisan támogatni tudjon bármilyen felhőalapú munkavégzést, és ma már több mint 200 teljes körű szolgáltatást kínál a következő területeken: számítástechnika, tárolás, adatbázisok, hálózatépítés, analitika, gépi tanulás és mesterséges intelligencia (AI), a dolgok internete (IoT), mobilszolgáltatások, biztonság, hibrid, virtuális és kiterjesztett valóság (VR és AR), média, alkalmazásfejlesztés, -telepítés és -kezelés, amelyet 81 ún. "Availability Zone" (Rendelkezésreállási zóna [AZ]) elnevezésű központ biztosít 25 földrajzi régióban (továbbá a már bejelentett tervek szerint hamarosan további 27 AWS Rendelkezésreállási zóna és kilenc újabb AWS régió kerül kialakításra Ausztráliában, Kanadában, Indiában, Indonéziában, Izraelben, Új-Zélandon, Spanyolországban, Svájcban és az Egyesült Arab Emírségekben). A leggyorsabban növekedő startupoktól kezdve a legnagyobb vállalkozásokig és vezető kormányzati szervezetekig ügyfelek milliói bízzák infrastruktúrájuk működtetését az AWS-re, illetve támaszkodnak rá a nagyobb agilitás elérése és költségeik csökkentése céljából. Az AWS-re vonatkozó további információkért kérjük, látogasson el a következő internetes címre: aws.amazon.com.