Mintegy 2 millió forintos, a tudományt és a művészetet összekapcsoló programot indít a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME). A Művészeti Rezidenciaprogramban a kiválasztott művészek többek között olyan témakörökhöz kapcsolódóan alkothatnak, mint az építőanyagok belső világának feltérképezése, vagy a mérnöki és orvosi tudományok határterületét jelentő biomechanika.

Illusztráció - Fotó: Skjalg Vold
Dr. Merritt Moore egy robot és egy ember tánc duettjét koreografál (bővebben itt olvasható)

A felsőoktatási együttműködés során, amely a BME és a Pro Progressio Alapítvány közös szervezésében valósul meg, művészek dolgoznak együtt a különböző tudományágak képviselőivel -  tájékoztatta az MTI-t a program kommunikálásával megbízott ügynökség.

Mint a közleményben írják, a programban résztvevő alkotók a BME tudományos műhelyeiben folyó munkát alaposan megismerve, saját eszközeikkel vesznek részt a szakmai szempontok lefordításában, a nagyközönséggel folytatott hatékony párbeszéd megteremtésében, amellyel egyben új műalkotást is létrehoznak. A 10 hónapos időszakot az együttműködés során megvalósult munkák bemutatása zárja.

A program részeként a kiválasztott művészek alkotói folyamatukról az érdeklődő kutatóknak és hallgatóknak workshopokat tartanak: bevezetik őket a művészeti kreativitás működésébe, és megismertetik velük a tudományos-technikai fejlesztések művészi reflexiójának szempontjait.

A programra benyújtott pályázatok összesen hat témakörhöz kapcsolódhatnak. A Művészeti Rezidenciaprogramban kiválasztott nyertes alkotók 10 hónapon keresztül havi nettó 150 ezer forint támogatásban részesülnek.

"Az Európai Unió egyik kiemelt törekvése a tudományos-technológiai fejlődés és a szélesebb társadalom közötti erősebb párbeszéd megteremtése. A BME mint műszaki ismereteket nyújtó egyetem programját is ezzel összhangban alakítottuk ki. A művész a maga kérdéseivel, eszközeivel közelít a tudósok munkájához, és ezzel segít nekik megérteni, hogy a laikus közönség hogyan viszonyul a kutatásaikhoz, mi lehet számára izgalmas vagy éppen fenyegető abból, amit egy tudományos-technikai programból megért. A művész viszonya a kutatási projekthez lehet a maga nyelvén, eszközeivel megfogalmazott kommentár, de akár határozott kritika is, ami új összefüggésekbe helyezi a tudományos kutatást a tudósok számára. És közben persze a művész is tanul: beavatást nyer egy új területre, ami inspirálóan hat rá, új utakra indítja" - emelte ki a közleményben Gács Anna, a BME Szociológia és Kommunikáció Tanszékének docense, a program ötletgazdája.

A művészek munkáját a BME kutatói mentorként segítik. A pályázatokat a leendő mentorok előzetesen véleményezik, majd meglátásaik figyelembevételével a két nyertest a szakmai zsűri választja ki. A zsűri elnöke Kicsiny Balázs  képzőművész, a Magyar Képzőművészeti Egyetem egyetemi tanára. A pályázatok benyújtásának határideje: 2022. március 25.

A pályázatról további információ olvasható a  https://rezidensmuvesz.bme.hu/palyazati-kiiras/ linken.