A magas gázárak ellenére a gáztüzelésű erőművek termelése ötödével emelkedett, ami részben a nukleáris egységek karbantartása miatti átmenetileg kisebb termelés és a szűkös importlehetőségek következtében vált szükségessé - közölte a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) szerdán, februári villamosenergia-piaci jelentése alapján.

emelkedett az áramtermelésFotó: Cyrus Crossan on Unsplash

Az összefoglaló szerint februárban a hazai bruttó villamosenergia-fogyasztás az előző év februárjához képest kis mértékben, fél százalékkal csökkent, az időjárási és munkanaphatásokat figyelembe véve azonban 1,5 százalékos volt az emelkedés.

A hazai termelés 3,9 százalékkal volt alacsonyabb a tavaly februári termeléshez képest. Karbantartás miatt a nukleáris egységek termelése negyedével csökkent. A lignitblokkok termelése 7, a gázalapú egységek termelése 20, az átviteli hálózatra csatlakozó megújulók, valamint az alkooperációk termelése 18 százalékkal emelkedett. A nukleáris egységek a magyar termelés 39 százalékát biztosították, a naperőművek 4 százalékát.

A MEKH tájékoztatása szerint február utolsó hetében minden tényező ára jelentős változékonyságot mutatott. A kínálat tartós szűkösségére vonatkozó várakozások hatására nemcsak a földgáz, hanem a kőolaj és a szén ára is emelkedett, miközben a recessziós várakozások mérsékelték a szén-dioxid kvóta árát.