Az elmúlt hónapban Elon Musk és az Alphabet (a Google anyavállalata) és több magántőke-befektetői csoport 2 milliárd dollárt (több mint 720 milliárd forintot) ígért olyan startupoknak, amelyek intelligens módszereket kínálnak a szén-dioxid eltávolítására.

Illusztráció - Fotó: Chris LeBoutillier

Miután az országok évek óta csak lassan fogadták el az éghajlatvédelmi cselekvési terveket, a világ most válsághelyzetben van. Ez nem újdonság: naponta több tucat cikk és jelentés jelenik meg arról, hogy a világ milyen újabb szakadékba került.

Legutóbb az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testülete (IPCC) tette közzé hatodik értékelő jelentését, amely a globális kibocsátás forrásait és a jelenlegi globális éghajlatváltozást mérséklő tervek sikerességét vizsgálta.

A jelentés szerint a szén-dioxid eltávolítása "elkerülhetetlen", ha a világ el akarja érni a globális hőmérsékleti célokat. Ez a megoldás sem új: novemberben az EU már lépéseket tett a szén-dioxid-eltávolítási technikák alkalmazása felé, hogy elérje a klímasemlegességet.

A tervek szerint 2030-ig évente mintegy 5 millió tonna szén-dioxidot távolítanának el a légkörből. A Global Carbon Atlas 2021 szerint ez nagyjából megfelel Moldova területi kibocsátásának - nem rossz kezdet, azonban nem elég.

A szén-dioxid-eltávolításnak számos formája lehet - például a közvetlen légmegkötés (amikor a szén-dioxidot szó szerint kiszívják a levegőből), fák ültetése vagy a fokozott ásványi anyagok felhasználása. A szén-dioxid-eltávolítás valamennyi változatának követése - beleértve a hibrid stratégiákat, mint például az óceáni szén-dioxid-eltávolítást - ma már az egyik fő módja az éghajlati célok sikeres elérésének.

A szén-dioxid-eltávolítás jelenlegi problémája azonban az, hogy amikor a szén-dioxidot eltávolítják a levegőből, nem megfelelően ártalmatlanítják. Sok esetben például egyszerűen visszatöltik az olajkutakba. Ezért az ilyen magas rangú befektetők növekvő érdeklődése fordulópontot jelenthet.

"Ez egy vízválasztó pillanat" - mondta Erin Burns, a Carbon180 éghajlatvédelmi csoport ügyvezető igazgatója.

A Bloombergnek nyilatkozva Burns hozzátette: "Hatalmas mennyiségű magánszektorbeli és szövetségi befektetést látunk, kétpárti támogatással".

Elon Musk az év elején egy új szén-dioxid-eltávolítási technológiai versenyt is indított, amelynek óriási, 100 millió dolláros pénzdíja volt, amelyet a győztesek között osztottak szét. Az XPrize szerint ez a legnagyobb ösztönző díj a történelemben. A díj 15 mérföldkőnek számító nyertesét áprilisban hozták nyilvánosságra.