A düsseldorfi Rheinmetall AG hadiipari technológiai konszern az idei első negyedévében nagyjából az egy évvel korábbinak megfelelő bevétel mellett javított nyereségességén, így jó úton halad a folyó pénzügyi évre kitűzött eredménytervének megvalósítása felé - derül ki a konszern honlapján pénteken publikált jelentésből. A csoport eredményének javulásához nagymértékben hozzájárult a fegyver- és lőszerüzletágnak leadott nagyösszegű magyar lőszerrendelés is.

Illusztráció - Fotó: Rheinmetall

Első pénzügyi negyedévében 1,266 milliárd euró bevételre tett szert a Rheinmetall, ami nagyjából megfelel az egy évvel korábbi   negyedév 1,268 milliárd eurós forgalmának. A működési eredmény 92 millió euróra nőtt 84 millió euróról, a bevételarányos jövedelmezőség pedig 7,3 százalékra emelkedett 6,7 százalékról.

A csoport adózás utáni eredménye az előző év azonos negyedévi 58 millió euróról 61 millió euróra nőtt 2022 első negyedévében. Az egy részvényre jutó nyereség is ennek megfelelően nőtt. A folytatódó tevékenységek egy részvényre jutó eredménye a 2022-es pénzügyi év első negyedévében 1,05 euróról 1,08 euróra emelkedett az előző év azonos időszakához képest.

Az eredmény javulása elsősorban a magas árrésű fegyver- és lőszerüzletág forgalomnövekedésének köszönhető - írja a negyedéves jelentés. A fegyver- és lőszerüzletág fegyverrendszerek és lőszerek tevékenységéből 208 millió eurós bevételt ért el az első negyedévben, ami 37 millió euróval, azaz 17 százalékkal haladja meg az előző év azonos időszakának a forgalmát.

Az értékesítés nagymértékű növekedése főként a lőszerek és lövedék-hajtóanyagok exportjának tudható be. A rendelésállomány rekordszintre, 1,145 milliárd euróra emelkedett az előző évi 228 millió euróról, elsősorban egy nagy mennyiségű magyarországi lőszerrendelésnek köszönhetően.

A teljes rendelésállomány így a március 31-i állás szerint 3,8 milliárd eurón állt, 1,0 milliárd euróval, azaz 37,4 százalékkal az előző évben azonos időpontban regisztrált 2,8 milliárd euró felett.

Az üzletág üzemi eredménye 14 millió euróval 32 millió euróra nőtt az előző évi 18 millió euróról. A bevételarányos jövedelmezőség jelentősen, 12,3 százalékra nőtt az előző évi 8,2 százalékról.     A járműrendszerek-üzletág árbevétele 2022 első negyedévében 400 millió eurót tett ki, ami 9 millió euróval, azaz 2,2 százalékkal kevesebb az előző évinél. A rendelésállomány az előző évhez képest 220 millió euróval, 398 millió euróra nőtt. Ez a növekedés főként az Egyesült Királyság gépesített gyalogsági jármű (MIV) projektjének Boxer járművekre leadott megrendelésének köszönhető. A rendelésállomány is jelentősen nőtt, a 2021. március 31-i 9,2 milliárd euróról 2022. március 31-én 10,5 milliárd euróra, ami 1,3 milliárd euróval, azaz 14,2 százalékkal több.

A Rheinmetall csoport beszámolójában megerősítette 2022 márciusában kiadott éves előrejelzését, és a folyó 2022-es pénzügyi évre az árbevétel növekedését várja magasabb működési árrés és az üzemi eredmény további javulása mellett. Az éves árbevétel a folyó pénzügyi évben 15-20 százalékkal növekedhet az előző évi 5,658 milliárd euróhoz képest, feltételezve, hogy megvalósulnak a német kormány 2022-es költségvetési tervében szereplő hadiipari beszerzések.

"Jó esélyünk van arra, hogy a jelenlegi biztonsági helyzetben számos országban értékes hozzájárulást tudunk nyújtani a védelmi képességek megerősítéséhez. A politikusok egyértelmű jelzéseket adtak e tekintetben, amelyeket most konkrét intézkedésekre kell váltani" - mondta Armin Papperger, a Rheinmetall AG vezérigazgatója.