Több mint egymilliárd forintból fejleszti gyártókapacitását a sóskúti ipari parkban található, csomagolóanyag gyártással foglalkozó Sipospack Kft. 2024-ig.

Fotó: Sipospack Kft.

A vállalat a beruházáshoz a Széchenyi Terv Plusz Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) Plusz keretében 567,5 millió forint feltételesen visszatérítendő támogatást kapott, amit ugyanekkora önerővel egészít ki. 
 
A Sipospack Kft. hajlékonyfalú műanyagfóliák (például: üdítősdobozon található fólia, címke, szaloncukor papír) gyártásával foglalkozik, a termékei kialakításához fosszilis energiahordozókból előállított műanyag alapanyagot használnak fel. 
 
A mostani beruházásában műanyag újrahasznosítást eredményező technológiai láncot alakítanak ki. Első lépésben begyűjtik a sóskuti ipari parkban található cégektől a műanyag hulladékot és abból aprítással granulátumot állítanak elő. Ezek segítségével pedig többször felhasználható csomagolást szolgáló simítózárakat gyártanak majd. 
 
A tervek szerint a granulátumok és a műanyag tasakok visszazárására alkalmas simítózárak egy részét is iparági résztvevőknek akarják értékesíteni, egyelőre csak belföldön.


 
A közlemény szerint a beruházás eredményeként megkétszereződik a gyártócsarnok mérete és beszereznek egyebek mellett egy aprító gépet is. Ezen felül vállalták 32 munkahely megőrzését és 5 új munkahely teremtését is. 
 
A fejlesztés részeként a gyártócsarnok üzemeltetését megújuló energiaforrások alkalmazásával oldják meg: napelemparkot létesítenek erre a célra. A gyár fűtéséhez pedig létrehoznak egy faapríték tüzelésű hőközpontot, ahol a Sipospack Kft.-nél, és a környező vállalkozásoknál keletkező fahulladékot hasznosítják. 
 
A társaság honlapján elérhető tájékoztatás szerint a Sipospack Kft-t 1996-ban alapították, 100 százalékban magyar tulajdonú családi vállalkozás, amely a magyar fóliacsomagolási piac jelentős szereplője. A cég évente körülbelül 4000 tonna fóliát forgalmaz. 
 
A nyilvánosan elérhető cégadatok szerint a Sipospack Kft. nettó árbevétele tavaly 3,044 milliárd forint volt, egy évvel korábban pedig 2,318 milliárd forintot tett ki. A cég 2021-ben 80,684 millió forint nyereséggel zárt, míg 2020-ban 119,319 millió forint volt az adózott eredménye.