Varga Mihály a Vajda Papír beruházásáról elmondta, hogy Magyarországon a háztartás-higiéniai papírtermékek mintegy 55 százalékát ez a cégcsoport állítja elő, és e termékkör exportjának közel háromnegyede is a vállalat nevéhez fűződik. A mostani, 16 milliárd forint összértékű fejlesztés - amelyet a kormány 5,5 milliárd forinttal támogatott - biztosítja Magyarország önellátását higiéniai papírtermékekből.

Dolgozó a Vajda Papír Kft. 16 milliárd forintból kialakított új gyáregységében Dunaföldváron
Fotó: Vasvári Tamás / MTI

Vajda Attila, a Vajda-Papír Kft. ügyvezető igazgatója az eseményen arról beszélt: a vállalatcsoport nemcsak Magyarország önellátását képes biztosítani higiéniai papírtermékekből, hanem immár saját alappapír-felhasználási szükségleteit is maradéktalanul tudja fedezni. 
 
Hangsúlyozta: a higiéniai papírfogyasztás a koronavírus-járvány miatt megnövekedett, és ez a folyamat jelenleg is tart. Így az értékesítésben Magyarországon is jelentős a bővülési potenciál, a vállalat erre, valamint a külpiaci igények magas színvonalú kiszolgálására alapozva döntött a gyárbővítés mellett.
 
A fejlesztés részeként a világszínvonalú alappapírgyártó-gép beszerzése duplájára emeli a cég termelési, és háromszorosára az alappapír-gyártási kapacitását. A papírgyártás termelési kapacitása ugyanakkor az eddigi 35 ezer tonnáról 115 ezer tonnára emelkedik, jelentősen javítva a vállalat külpiaci terjeszkedésének feltételeit.

A beruházásról elmondta: az alappapírgyártó-csarnokot, alappapír-raktárat, valamint cellulóz tárolási és előkészítési területeket is magába foglaló 14 212 négyzetméter alapterületű új üzemhez közel 10 ezer négyzetméternyi utat is építettek. A kivitelezést fővállalkozóként a Strabag Magyarország végezte. A papírgyártógép-csarnok csaknem felét elfoglaló 66 méter hosszú, több mint 1044 tonnás papírgép éves termelési kapacitása 10 millió fogyasztó igényét szolgálja ki.
 
A Vajda-Papír 22 éve alakult családi vállalkozásként, jelenleg csoportszinten mintegy 650 munkavállalót foglalkoztat. A vállalkozás 2013-ban Norvégiában is piacra lépett, ahol jelenleg 130 főt foglalkoztató gyárat működtet. Ooops! márkájú és a sajátmárkás higiéniai papírtermékeiket - toalettpapír, papír zsebkendő, papírtörlő, papírszalvéta - Skandináviába, a Baltikumba, Kelet-Közép-Európa és a világ több mint 30 országába szállítják.
 
A csoport árbevétele 2021-ben 10 százalékos forgalomnövekedést mutatva 52-ről 57 milliárd forintra nőtt. Idén a társaság a belföldi és exportpiacokon egyaránt jelentős árbevétel-növekedését vár.