Fejlesztette termelési kapacitását, valamint arculatát a gép-, villamos-, építő- és járműipari műanyagalkatrészek ellátására szakosodott Villamosszigetelő és Műanyaggyár Kft. (VSZM Kft.), a 695 millió forintos beruházás a közelmúltban fejeződött be.

Illusztráció - Fotó: Micheile

A mintegy 328 millió forint európai uniós pályázati támogatást élvező projekt részeként kábelipari termék gyártósort, továbbá villanyszerelési kábelek vezetésére szolgáló spirálcsőgyártó gépsort vásároltak, a megnövekedett energiaellátáshoz elektromos elosztó szekrény készült.
 
Az új gyártósorok kiszolgálásához a sűrített levegőt újonnan beszerzett kompresszor, a megfelelő minőségű vizet vízkezelő berendezés biztosítja. A  beruházás kiterjedt a cég marketing anyagainak és weboldalának megújítására is.
 
A VSZM Kft. fő tevékenysége a villamosiparban, az építőiparban, valamint a távközlésben alkalmazható műanyag extrudált termékek, csövek, profilok gyártása, emellett foglalkozik műgyanta alapú szigetelő öntvények, tám- és átvezető szigetelők előállításával is, melyeket egyre szélesebb körben használnak a porcelán- és üvegszigetelők helyett.


 
A 70 dolgozót foglalkoztató cég bevételeinek 53 százaléka származik exportból, legnagyobb külföldi vevője tavaly az angliai Schneider cég volt. A nyilvánosan elérhető cégadatok szerint a VSZM Kft.-nek 2020-ban 1,145 milliárd forint árbevétele és 75 millió forint nyeresége, tavaly 1,465 milliárd forint árbevétele és 170 millió forint vesztesége volt.

A cég a negatív eredményt az elmúlt évek beruházásaival indokolta, melyek hatására 249 millió forint amortizációs költsége keletkezett. Hangsúlyozták, ezzel idén is számolniuk kell, 2022-ben 1,2 milliárd forint árbevétel mellett 62 millió forint veszteséggel kalkulálnak. Az idei árbevételt "alacsonyabb szintre tették", mert az angliai partnerük ez év elején felhagyott az általuk beszállított termékek értékesítésével, így az "exportkiszállítások" jelentősen visszaestek.
 
A VSZM Kft. ez év legnagyobb kihívásának tartja, hogy visszajusson termékeivel az angliai piacra. Megjegyezték, a tárgyalási eredmények azzal bíztatnak, hogy a szállítás újraindulhat az év utolsó negyedében.

További terv, hogy a cég az új spirálcsőgyártó gépsorán készülő termékével minél nagyobb részarányt szerezzen meg a hazai piacon - fűzték hozzá.