Európa vezető felhőszolgáltatójának tartott OVHcloud dízelgenerátorokkal igyekszik felkészülni az idei évben várható áramszünetekre – közölte a vezérigazgató.

Illusztráció: Pixabay

Bizonyos szempontból felerősödhetnek azon szereplők, szervezetek aggodalmai, amelyek tartottak a felhőszolgáltatóknak való egyre nagyobb kitettségtől.

Franciaország kevésbé van rossz helyzetben, mint szomszédjai a nehéz télre készülő Európában, azonban a kormány arra figyelmeztet, hogy előfordulhat a prioritás szerinti energiaszolgáltatás, ami aggodalomra adhat okot, továbbá a fogyasztás csökkentésére szólították fel a nagyobb vállalatokat. Az OVHcloud a kormány szerint az alapfokú infrastruktúra része, ami azt jelenti, hogy az átlagnál védettebb az áramszünetek kapcsán. Azokat a kritikus szektorokat és cégeket, amelyek legjobban megsínylenék az áramszünet, egy listán fogják számontartani. Az OVH így is a legrosszabbra készül fel – nyilatkozta az igazgató, miután átadtak egy újabb adatközpontot közösen a pénzügyminiszterrel.

A dízelgenerátorokat 1-2 havonta fogják tesztelni, azonban felhívták a figyelmet arra, hogy ez az alternatív energiaforrás nem alkalmas, hogy hetekig kiszolgálja ezeket a rendszereket.

A helyi pénzügyminisztérium szerint Franciaország működésének kulcsfontosságú része a telekommunikáció és a felhő, azonban az óvintézkedések ellenére minden a tél erősségén fog múlni.

A felhőipar az EU energiafogyasztásának 4 százalékát teszi ki, azonban ez az arány 2030-ig akár a harmadával is emelkedhet az EB becslése szerint.

Az OVH számára azért kritikus a helyzet, mert a piacvezető amerikai riválisokat pl. Amazon, Microsoft, Google szeretné megszorongatni.

A francia kormány pedig az amerikai tárolók helyett, saját helyi tárolókon szeretné tudni az érzékeny adatait, mert tartanak azok ellopásától.

Az Amazon felhős ágazata önmagában közel 20 milliárd dollárt hozott a június végével záruló 3 hónap alatt, míg az OVH a május végén zárult negyedévben 202 millió eladást generált, tehát még így is törpének számít az amerikai riválisaihoz képest.