A világ ipari robotjainak mintegy fele jelenleg Kínában van, és a robottelepítések száma folyamatosan nő, derült ki a Nemzetközi Robotikai Szövetség Szövetség (International Federation of Robotics – IFR) legfrissebb jelentéséből.

Illusztráció: Unsplash

Az IFR arra is felhívta a figyelmet, hogy az évente üzembe helyezett ipari robotok számát tekintve már nyolc éve Kína a világelső, azonban 2021-es év különösen kiemelkedő volt. Mintegy 44 százalékos növekedés volt az előző évhez képest, ami 243 ezer új telepített rendszert jelent, amivel az ötven százalékot meghaladó globális arányt is elérték.

Az IFR jelentése szemléltető oszlopdiagrammal az alábbi oldalon tekinthető meg:
IFR JELENTÉS

Kínában minden iparára kiterjedt a fokozódó robotizáció, azonban a villamosipari és az elektronikai gyártás áll az élen, különösképp az elektromosjármű-gyártás robotizálása. 89 százalékos növekedést produkáltak ezen a téren az előző évhez képest, 50 700 frissen telepített rendszerrel.

Kínában erőteljes állami támogatás segíti a dinamikus növekedést, mert az információtechnológiai minisztérium célként tűzte ki, hogy az ország világelső legyen robottechnológiai területen, amelyhez egy nagyszabású ötéves fejlesztési tervet is készítettek, amiben pl. a szükséges oktatási háttér és a szakképzés gőzerővel történő bővítése is szerepel.