Az MFB Csoporthoz tartozó Hiventures összesen 1,7 milliárd forint finanszírozást nyújt a Pannon Green Power (PGP) csoportnak egy olyan megoldás kidolgozására, amely a megújuló energiák tárolását akkumlátorok segítségével oldaná meg - tájékoztatta a kockázati tőkealap-kezelő hétfőn az MTI-t.

Illusztráció: Pexels

A közlemény szerint a cég hálózati megoldása nagy szerepet játszhat a teljes magyar villamosenergia-hálózat rendszerszintű egyensúlytalanságainak kisimításában.

Felidézték, hogy a megújuló energiák térnyerésével egyre komolyabb fejtörést okoz az energiaforrások egyenetlen rendelkezésre állása. Az ingadozás kezelésére  jelenleg földgázmotorokat használnak, ezeket akkor állítják üzembe, amikor a megújulókból remélt energia épp nem áll rendelkezésre.

A csoport négy éve fejleszti úttörő megoldását, amely Magyarországon elsőként teszi lehetővé, hogy az említett kiegyenlítés gázmotorok használata nélkül, akkumulátorokkal is elvégezhető legyen - közölték.

Zentkó László, a PGP alapító-vezérigazgatója a közlemény szerint elmondta, hogy amikor elkezdték a projekt fejlesztését, még nem sejtették, hogy a zöldenergia térnyerése mostanra ennyire aktuálissá teszi majd az energiatárolás problémáját.

A szakember szerint megoldásuk a költségek és a reakcióidő szempontjából már jelenleg is kedvezőbbnek számít, mint a kiegyenlítéshez leggyakrabban használt földgázmotorok.

Katona Bence, a Hiventures vezérigazgatója azt hangsúlyozta, hogy tőkebefektetésükkel ismét olyan úttörő, innovatív technológiát támogatnak, amelyet banki hitelből nem lehetett volna finanszírozni.

A finanszírozás túlnyomó részét a cég négy Tesla Megapack, a jelenleg elérhető legfejlettebb energiatároló technológiával rendelkező akkumulátor beszerzésére és telepítésére fordítja. Ezt egy szlovén vezérlőegység és monitoringrendszer egészíti ki. A két komponens olyan virtuális erőművet alkot, amely több energiahálózati szereplőt köt össze egy egységbe és optimalizálja a működésüket - magyarázták a közleményben.

A Hiventures a közlemény szerint Közép-Kelet-Európa egyik legnagyobb és legaktívabb kockázati tőkealap-kezelője. A társaság európai uniós és saját forrásból biztosít finanszírozást a teljes magyar vállalkozói ökoszisztémának - az ötletfázistól egészen a nagyvállalati beruházásokig.