Jelentős mennyiségű olajra bukkant a Mol Vecsés határában, 2100 méter mélyen.

Illusztráció: Pixabay

Napi 600 hordó termeléssel indul az új kút, amivel később akár napi 1000 hordó olajat is felhozhatnak. Ez 5 százalékkal növelheti az ország kőolajkitermelését.

Vecsésnél a kutatási koncessziót még 2015-ben nyerte el a Mol. A lelőhely-esélyes területet előzetes geológiai vizsgálatok alapján jelölték ki a település határában. A próbafúrást júliusban kezdték, 31 napba telt mire leértek a több mint 2 kilométeres mélységbe. A kúttesztelés során megbizonyosodtak róla, hogy gazdasági hasznosításra alkalmas a fellelt olaj, november 11-én üzembe is állították a Vecsés-2 elnevezésű, új olajkutat. Egyenesen a százhalombattai finomítóba küldik feldolgozásra az itt felhozott anyagot.

Egyelőre napi 600 hordó olajat tudnak itt felszínre hozni, azonban későbbiekben a kapacitás akár 700-1000 hordóig is nőhet a társaság tervei szerint. Ez 10 százalékkal növeli a Mol Magyarország, és 5 százalékkal Magyarország kőolajkitermelését. Vecsés-2 a Mol harmadik legnagyobb hozamú kútja lett a. Képes egyedül kiváltani az elöregedő algyői mező teljes éves természetes hozamcsökkenését. A siker után további fúrások következnek a környéken.

Az elmúlt 5 évben 133 milliárd forintot költött a Mol a termelési szint fenntartására. A készletek folyamatos merülése miatt volt erre szükség. Évente akár 15-20 százalékkal is csökkenne a termelés, ha nem költenének eleget ezek pótlására.

Az elmúlt 5 évben kb. 300 kútmunkálat történt, és 16 új molos kút kezdett termelni. A sekélygáz kutatási programban eddig 13 új kút állt munkába. A Mol a következő 5 évben csaknem 200 milliárd forintot tervez befektetni a magyarországi kőolaj-és földgázkitermelés fejlesztésébe, ennek közel 60–65 százaléka földgáz, 20–25 százaléka kőolaj célú, a maradék pedig az infrastruktúra biztonságos fenntartását, pótlását célozza.

Sikerüket beárnyékolja, hogy ettől a héttől nem szállít üzemanyagot a független benzinkutak egy részének a vállalat. Ennek egyik oka, hogy beszállt a társaság az ország stratégiai olajkészletének visszapótlásába – a készlet nyári felszabadításának az volt az oka, hogy tervezetten le kellett állítani a Mol Dunai Finomítóját. Az, hogy mely független benzinkutaknak szűnt meg az üzemanyag-ellátása, ITT található.