Horvátország, Ausztria és Németország energetikai együttműködési megállapodásra készül, és közösen lép fel az Európai Bizottságnál a horvát gázvezeték-hálózatát bővítése és a krki LNG-terminál (cseppfolyósítottföldgáz-terminál) kapacitásai növelése érdekében - jelentette ki Andrej Plenkovic horvát kormányfő csütörtökön Omisaljban.

Illusztráció: Ken Hodge

Plenkovic Markus Söderrel, Bajorország miniszterelnökével és Karl Nehammer osztrák kancellárral tett látogatást a krki LNG-terminálon, ezt követően közös sajtótájékoztatót tartottak.

"Horvátországnak nemcsak saját energiabiztonságához kell hozzájárulnia, hanem a szomszédos országokéhoz is, köztük Ausztriáéhoz és Németországéhoz" - hangsúlyozta a horvát kormányfő.

Emlékeztetett, hogy a zágrábi kormány augusztusi döntése szerint másfél éven belül 2,9 milliárd köbméterről 6,1 milliárd köbméterre növelik a krki LNG-terminál kapacitását. Ez kétszer meghaladja a horvát szükségleteket - mondta.

A szándék az, hogy a horvát, az osztrák és a bajor vezetők közösen forduljanak az Európai Bizottsághoz, és társfinanszírozást kérjenek a projektekhez - tette hozzá.

Kiemelte továbbá, hogy Ausztria és Bajorország gázvezeték-hálózat összekötéséhez fontos a Szlovénián át vezető útvonal, ezért Ljubljanával is tárgyalásokat folytatnak.

Nehammer elmondta, hogy a háború kitörése óta jelentősen csökkentették az orosz gázimportot, és diverzifikálták az energiaforrásaikat.

Úgy vélte: a jövőben el kell gondolkodni azon, hogy fokozatosan elhagyják a fosszilis tüzelőanyagokat, és helyettük megújuló energiaforrásokra térjenek át.

Söder úgy értékelte: fontos lépést tettek meg csütörtökön, amelynek célja az energiafüggetlenség biztosítása, az energiaforrások szintjének megőrzése és az éghajlatváltozás elleni küzdelem.

Elmondása szerint megújuló energiaforrásokat is keresnek, a szélerőműveken át a naperőművekig, amelyekben Dél-Európa fontos szerepet tölthet be.

Horvátország két lehetőséget ajánl. Az egyik egy szárazföldi LNG-terminál kiépítése, amelynek kapacitása 15 milliárd köbméter, a projekt pedig 1,75 és 2 milliárd euró közötti összeget tesz ki. A másik a már meglévő úszóterminál további bővítése 9,6 köbméter kapacitásig, ennek kivitelezése 1,2 milliárd euróba kerül. A Szlovénián keresztül vezető gázvezeték kiépítése további 600 millió euró költséget jelent.

A már korábban tervezett gázvezetékek között szerepel a Zlobin-Bosiljevo vezeték, Magyarország, Bosznia-Hercegovina, Montenegró és Albánia elágazással. Ennek a projektnek a kivitelezését három éven belül tervezi a kormány, 155 millió euróból, amelynek egy részét az európai unió fedezi.