A Teslának 2022 utolsó negyedévében több rekordot is sikerült felállítania, azonban így is alulteljesített az elvárásokhoz képest.

Illusztráció: Craig Adderley

2022 utolsó negyedévében rekordmennyiségű, vagyis 405 278 járművet szállított le megrendelőinek a Tesla – írja az Engadget a cég közleménye alapján.

A Wall Street 418 ezres becslését még így sem sikerült elérni, azonban mégis közel százezres növekedésről beszélhetünk a tavalyi évhez képest.

A legnépszerűbb modellek a Model 3 és a Model Y voltak, amelyekből 388 131 került a fogyasztókhoz az év vége előtt. A drágább árkategóriába tartozó modellek, mint a Model S és Model a X, ugyanebben az időszakban mindössze 17 147 kiszállítást hoztak össze együttesen.

A Teslának sikerült a kiszállítás mellett egy másik rekordot is felállítania, ugyanis az utolsó negyedévben 439 701 járművet gyártott le.

A teljes évet figyelembe véve a Tesla járműkiszállítása 40 százalékkal, 1,31 millióra nőtt, míg a járműgyártása 47 százalékkal 1,37 millióra emelkedett.

A több rekord ellenére sem mondható 2022 kifejezetten sikeres évnek a Tesla számára. A covid-korlátozások lassították a termelést a Gigafactory-ben, továbbá gondok adódtak a kiszállítás biztosításával is.

Az, hogy Elon Musk átvette a Twitter vezetését szintén ártott a cégnek és kihatással volt a vállalat részvényeire. Decemberben 33 százalékkal (az elmúlt hat hónaphoz viszonyítva 45 százalékkal) esett az értékük a negyedéves adatok közlése előtt. A Tesla várhatóan január 25-én közli a teljes utolsó negyedévi eredményeket, továbbá a következő éves Investor Day bemutatóját március 1-én fogja megtartani a Texas-i Gigafactoryból közvetítve.