Már az enyhe szellő energiáját is képes árammá alakítani és elraktározni az eszköz, amelyet a Szingapúri Nanjang Műszaki Egyetem csapata fejlesztett ki – számolt be róla a Techxplore.

Kép: Nanyang Technological University

A szerkezet 3 voltos feszültséget és akár 290 mikrowatt áramot is elő tud állítani csupán 2 méter per másodperces fuvallatnál erősebb szélnek kitéve. Nem csak előállítani képes az energiát, hanem el is tudja raktározni azt a könnyű és ellenálló eszköz.

A szakértők szerint a LED izzókat és épületállapot-monitorozó szenzorokat árammal ellátó akkumulátorokat válthatja ki a rendszerük. Régóta folynak kiterjedt kutatások a megújuló és tiszta energiának számító szélenergia területén - mondta Jang Jaoven, a projekt vezetője. A csapat célja, hogy célzottabb funkciók, például a kisebb szenzorok és elektromos eszközök számára találjanak kisméretű energiatermelőt.

A kisebb lítiumion-akkumulátorok alternatívájaként is szolgálhat az új szerkezet, mivel önellátó, nem tartalmaz nehézfémeket, és csak alkalmanként igényel karbantartást.

A fejlesztés az ipar érdeklődését is felkeltette a szakértők szerint, a technológia kereskedelmi forgalomba hozatalán dolgoznak most a szingapúri kutatók. A szerkezet váza epoxiszálból készült, míg a fő, a széllel interakcióban lévő elemet olcsó alapanyagokból, így réz, alumíniumfólia és politetrafluor-etilén felhasználásával alakították ki. A felszín egyedi dizájnjának köszönhetően a szél hatására a rendszer vibrálni kezd, aminek következtében a hozzá tartozó lemez hol megközelíti, hol távolodik ütközőjétől, aminek hatására a berendezés finom rétegén töltés keletkezik.

Egyszerre 40 LED-et tudott ellátni árammal az eszköz csupán 4 méter per másodperc fuvallat mellett a laboratóriumi teszteken. Emellett szobahőmérsékleten képes volt elegendő energiát termelni ahhoz, hogy adatokat küldjenek vezeték nélkül egy mobiltelefonra. A kísérletek az eszköz áramgeneráló képessége mellett a raktározási potenciáljáról is meggyőzőnek bizonyultak. Az eszköz finomítása a szakértők további célja.