A belgiumi Leuveni Katolikus Egyetem csapata, a Solhyd projekt keretében olyan tetőre telepíthető paneleket fejlesztett ki, amelyek képesek egyszerre hasznosítani a napenergiát és a levegőben lévő vizet – számol be róla a PV Magazine.

Kép: Comate

Ezek a hidrogénpanelek eltérően a hagyományos napelemektől nem vezetékkel, hanem csövekkel csatlakoztathatóak. A technológia lényege, hogy a panel képes közvetlenül a vízpárából létrehozni hidrogént, a napenergiát felhasználva. A szakértők állítása szerint a szerkezet 15 százalékos hatékonyságú, valamint napi 250 liter hidrogén előállítására képes.

A rendszerben felül egy napelemes réteg található, a hidrogént közvetlenül, egy membrán segítségével vonják ki a levegőből. Jelenlegi céljuk, hogy bevezessék a piacra a panelt. „A Solhyd hidrogénpaneljei kompatibilisek a legtöbb kereskedelmi forgalomban kapható modern PV-modullal, amelyeket közvetlenül a rendszerünkhöz lehet csatlakoztatni. Így profitálhatunk a PV-ipar folyamatban lévő fejlesztéseiből és költségcsökkentéséből” – nyilatkozta Jan Rongé, a csapat tagja.

A kutatók állítása szerint az eszköz ideális a decentralizált termelésre. Egy jól szigetelt, hőszivattyús háznak képes mindössze 20 panel egész télen hőt és áramot biztosítani a becsléseik alapján.
„A hidrogénpanelek maguk nem tárolják a hidrogént, és nagyon alacsony nyomáson működnek. Ez számos biztonsági és költségbeli előnnyel jár” – hangsúlyozta ki Rongé, hozzátéve, hogy a rendszer központilag gyűjti be a hidrogént és szükség szerint sűríti azt. A szakértők úgy vélik a Solhyd paneljei több területen, köztük a közlekedésben is hasznosnak bizonyulhatnak. Rongé szerint rövid távon a közepes méretű felhasználást, így tartalékenergiaként való alkalmazást célozzák meg.

2022 szeptemberében költözött ki az egyetem laboratóriumából a Solhyd, és beindított egy kisebb gyártelepet. Eleinte pilotprojekt gyanánt csupán néhány tucat panelt fognak elkészíteni, azonban 2026-ra már évi 5000-et is létrehoznának. A panelek költsége látványosan lecsökkenhet a tömeggyártás beindulásával.