A brit szakértők arra figyelmeztetnek, hogy a helytelen ártalmatlanítás valószínűleg az újrahasznosító üzemek tüzeinek növekedéséhez vezet. Épp a múlt hónapban egy CCTV felvétel pusztító tüzet mutatott be egy aberdeeni újrahasznosító üzemben, melyet vélhetően lítium-ion akkumulátorok okoztak.

Forrás: DENIOS

A Material Focus non-profit szervezet szerint évente közel 700 tüzet okoznak a háztartási szemétbe dobott akkumulátorok. Az Egyesült Királyságban évente előforduló hulladéktüzek több mint 25 százalékáért pedig ezen belül is a lítium-ion akkumulátorok felelősek.

Az IFSEC Global már beszámolt a lítium-ion akkumulátorok – például az e-biciklik és az e-robogók – által okozott tüzek növekvő aggályairól – több brit közlekedési hatóság már megtiltotta, hogy a hálózatukon szállítsák őket.

 

De ezek az akkumulátorok gyakran megtalálhatók kisebb háztartási elektronikus termékben is például elektromos fogkefékben, vagy mobiltelefonokban. Az e-cigaretta is problémát jelent, mivel a Material Focus megállapította, hogy hetente körülbelül 1,3 millió eldobható gőzölőeszközt dobnak ki, annak ellenére, hogy egyébként bizonyos akkumulátor típusok teljeskörüen újrahasznosíthatók.
 
A fém recycling technológiákkal foglalkozó British Metal Recycling Association (MMRA) új szabályokat sürget annak megakadályozására, hogy a háztartások kidobják a nemkívánatos elektromos berendezéseket, mivel az elektromos és elektronikus berendezések hulladékai háromszor annyi tüzet okoznak a kukás teherautókban és az újrahasznosító központokban, mint azt eredetileg gondolták.

Véleményük szerint ki kell építeni begyűjtés új rendszerét, de a szelektív elkülönítés technológiáját is a háztartási hulladék újrahasznosító üzemekben. A legújabb kutatások szerint országszerte napi két tűzeset köthető ezekhez a helytelenül tárolt használaton kívüli akkumulátorokhoz.