Sikeresen üzemel a Ganz Transzformátor és Villamos Forgógépgyártó Kft. első intelligens transzformátora Svédországban. Továbbá a magyar és észt ügyfelek számára tervezett okos transzformátorokat is hamarosan kiszállítják. A társaság az első három, összesen több mint 960 millió forint összértékű megrendelést követően, a 2023-as év végéig további 18 intelligens transzformátort szállít majd le a hazai és nemzetközi megújuló energiapiac képviselői számára.

A magyar nehézgépgyártó vállalat a gyártási kapacitás növelésével és nemzetközi terjeszkedésével párhuzamosan 2022 harmadik és negyedik negyedévében sikeresen legyártotta az első intelligens monitoring rendszerrel ellátott transzformátoregységeket a hazai és nemzetközi ügyfelei számára. A társaság így egy 46 megavoltamper teljesítményű, intelligens monitoring rendszerrel ellátott transzformátoregységet, összesen több mint 270 millió forint értékben szállított le és helyezett üzembe a svédországi Göteborgban. Az észtországi ENEFIT Green, a balti-tengeri régió egyik vezető megújulóenergia-termelő vállalata számára pedig egy 50 megavoltamper és 347/33 kV teljesítményű intelligens transzformátoregységet gyártott le a Ganz, összesen csaknem 390 millió forint értékben. A nagyteljesítményű transzformátoregység egy, az észtországi Lüganuse-ben található szélerőműpark energiaellátásához fog hozzájárulni 2023 első negyedévétől kezdődően.

 

A baltikumi és skandináv piacok mellett a társaság a magyar megújuló energiapiacon a kiskunhalasi naperőműpark számára egy 63 megavoltamper és 120/22 kV teljesítményű intelligens transzformátoregységet gyártott le. A Phlegon Kft.-vel és a Forest-Vill Kft.-vel közös, több mint 300 millió forint értékű projekt révén a Ganz új intelligens megoldása egy 48MW-os, mintegy száz hektáros naperőműpark energiaellátásához fog hozzájárulni Kiskunhalason.

A Ganz Transzformátor és Villamos Forgógépgyártó Kft. a 2022 második negyedévében a transzformátorok vezérlése terén világpiacvezető német vállalattal, a Maschinenfabrik Reinhausennel kötött partneri együttműködés, valamint a sikeres kutatásfejlesztési tevékenység eredményeként 2022 őszén mutatta be hivatalosan a legújabb, intelligens technológiai fejlesztését, a Ganz Intelligent Solutions-t. A fejlesztéssel a Ganz célja, hogy az intelligens transzformátorok révén a villamosenergia-ipart fenntarthatóbbá, a 21. század által kínált digitális megoldások által pedig hatékonyabbá tegye a transzformátorok piacát.

„Az elmúlt hónapokban folyamatosan azon dolgoztunk, hogy az első intelligens transzformátorokat legyártsuk és megfelelően felkészítsük őket az üzemi körülményekre. Így különösen nagy jelentőséggel bír a vállalatunk számára az, hogy az első, intelligens monitoring rendszerrel ellátott transzformátoregységet sikeresen üzembe helyeztük Svédországban, illetve egy további, az észt piacra szánt egységet is legyártottunk. Ugyanakkor az egyetlen magyar transzformátorgyártó vállalatként az is rendkívül fontos volt a társaságunk számára, hogy a magyar ügyfelekkel közös projektek révén a Ganz Intelligent Solutions a hazai energiaellátás fenntarthatóbb működéséhez és a kitűzött karboncélok eléréséhez is hozzájáruljon. Jövőre további 18 intelligens transzformátorra érkezett már be megrendelés a Ganz-hoz, ez a szám pedig vélhetően tovább fog nőni az első pozitív piaci visszajelzésekből kiindulva” – mondta Jan Prins, a Ganz Transzformátor és Villamos Forgógépgyártó Kft. ügyvezető igazgatója.

Ganz Transzformátor- és Villamos Forgógépgyártó Kft.
A Ganz Transzformátor- és Villamos Forgógépgyártó Kft. 2020-ban alakult, és miután a CG Electric Systems Hungary Zrt.-vel szemben 2020 júliusában felszámolási eljárás indult, a társaság nyilvános aukció keretében megvásárolta a tápiószelei Ganz-gyárat és az ahhoz tartozó eszközállományt, továbbá munkaszerződéseket kötött a társaság közel 300 korábbi munkavállalójával. A reorganizáció eredményeként, a vállalat megerősödve, több mint 15 év után újra 100%-ban magyar tulajdonba került. A társaság a tápiószelei gyárban egyedi nagyfeszültségű villamos berendezések, így transzformátorok, motorok és generátorok gyártását végzi, illetve ehhez kapcsolódó szerviz tevékenységeket is biztosít az ügyfelei számára. A vállalat több mint 300 munkavállalót foglalkoztat, ezáltal a régió egyik legjelentősebb munkaadója.

A Ganz Intelligent Solutions-ról
A Ganz Intelligent Solutions a Ganz Transzformátor- és Villamosforgógépgyártó vállalat 2022-ben bemutatott intelligens technológiai fejlesztése, amelyet a magyar nehézgépgyártó vállalat a kutatás-fejlesztési tevékenysége keretében dolgozott ki a német Maschinenfabrik Reinhausen (MR) vállalattal közösen. Bevezetése nyomán a transzformátorok új, digitális és intelligens korszaka indult el.

A megoldás révén ugyanis elérhetővé válik az állapotfüggő karbantartás, ezáltal a digitális monitoring rendszerrel felszerelt transzformátorok élettartama meghosszabbítható, karbantartásukra pedig csak valóban azokban az esetekben van szükség, amikor azt az állapotuk megköveteli, így csökkentve az anyagfelhasználást és a kapcsolódó karbonkibocsátást. A Ganz megoldáscsomagja ezáltal egyszerre előnyös a funkcionalitás, a fenntarthatóság, valamint a rendszerbiztonság szempontjából. A monitoring rendszerrel továbbá megakadályozható, hogy egy hirtelen fellépő hiba miatt egy berendezés váratlanul kiessen a villamosenergia-termelés folyamatából. A kialakulóban lévő meghibásodások még a kezdeti fázisukban, a lehető legalacsonyabb költség mellett, tervezetten háríthatóak el, minimalizálva a villamosenergia hálózatra és annak üzemeltetésére kifejtett hatását. Mindezeken túl, a rendszer lehetőséget biztosít a transzformátorok üzemének optimalizálására és jobb kihasználására.

Ennek kiváló példája, hogy a transzformátor a hálózati értékeket figyelve felkészíthető egy nagyobb terhelési ciklusra, amelynek segítségével a túlterhelési periódus jelentősen alacsonyabb élettartam-veszteséget okozva megy végbe. A flexibilis rendszer lehetőséget biztosít továbbá a transzformátor termikus állapotának mérésére, az olajtartalom vegyi összetételének vizsgálatára, az optimalizált berendezéskihasználtságra, a hűtésoptimalizálásra, valamint előzetes hűtéssel a túlterheltséggel járó időszakra való felkészülésre is.