A tavalyi negyedik negyedévben 17 százalékkal csökkent a Masterplast Nyrt. árbevétele az egy évvel korábbihoz képest, amit a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján közzétett gyorsjelentésében az építőipart is elérő negatív gazdasági hatásokkal és a piac szűkülésével magyarázott a társaság.

Fotó: Vémi Zoltán / VG

Növekedtek a cég gyártási költségei, legnagyobb arányban az energiaköltségek, aminek következtében a negyedik negyedéves kamat-, adófizetés és amortizáció előtti eredmény (EBITDA) 1,020 millió euróra csökkent az egy évvel korábbi 3,624 millió euróról.

A csoport számára kedvezőtlen árfolyammozgások tovább rontották az eredményt, így a cég 1,385 millió euró adózás utáni veszteséggel zárta a tavalyi utolsó negyedévet az egy évvel korábbi 1,892 millió euró nyereséggel szemben.

A múlt év egészét tekintve a Masterplast árbevétele 5 százalékkal emelkedett és átlépte a 200 millió eurót. Az éves EBITDA 20,383 millió euró lett, 10,7 százalékkal maradt el a 2021-estől. Az adózott eredmény 15,646 millió euró volt, 3 százalékkal maradt el az előző évi 16,070 millió eurós bázistól.

A Masterplast közleménye szerint az év utolsó hónapjaiban több tényező is jelentősen rontotta a vállalat eredményességét, amelyek áthúzódó hatásként 2023 első felében is érezhetők lesznek. Emiatt alacsonyabb jövedelmezőségű működéssel számol a társaság idén az első fél évben is, amit az év második felében ellensúlyozhat a felfutó gyártási kapacitásokra alapozott nyugat-európai export bővülése és a kedvező bázishatás. A 2023-ban induló gyártási beruházások új termékek bevezetését és új, nagyobb európai partnerek megszólítását is lehetővé teszik - jelezték.

A vállalat vezetése a középtávú kilátások kapcsán továbbra is optimista és fenntartja fejlesztési terveit.

Kiemelték, hogy a megváltozott piaci körülmények intézkedésekre ösztönözték a vállalatot, itt a készletszintek optimalizálását, a működési és gyártási hatékonyság növelését, valamint a tudatos energiamenedzsmentet említették.

A gyártás energiaellátása újra egyre kedvezőbb piaci feltételek mellett biztosított, miközben a társaság pályázik a Gyármentő Program energiahatékonysági fejlesztéseket és megújuló energiatermelést elősegítő forrásaira is - közölték.

Tibor Dávid, a Masterplast elnöke hangsúlyozta, hogy az alaptevékenységben, a hőszigetelő anyag értékesítésében jelentős növekedést értek el, és további bővülésre ad lehetőséget a felfutó gyártás és az idén induló három új műanyag hőszigetelőanyag gyártó üzem. Jó ütemben halad az üveg- és kőzetgyapot gyártási projekt is. Idén várhatón az év második fele lesz az erősebb, aminek egy európai épületenergetikai támogatási program megjelenése vagy egy tartós ukrajnai fegyvernyugvás további pozitív lökést adhat - fejtette ki.

A Masterplast Nyrt. részvényeit a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) prémium kategóriájában jegyzik. A papír 3445 forinton zárt szerdán, az elmúlt egy évben a legmagasabb árfolyama 4440, a legalacsonyabb 2700 forint volt.