A görög Public Power Corp. (PPC) vásárolja meg 1,26 milliárd euróért az olasz Enel csoport 1,9 milliárd euró értékűre becsült romániai érdekeltségeinek 100 százalékát. A kötelező érvényű adásvételi megállapodás aláírásáról a román média számolt be.

Illusztráció: Pexels

A tranzakciót várhatóan a harmadik negyedévben véglegesítik, miután megszerezték a román versenytanács jóváhagyását.

Az Economedia.ro gazdasági portál szerint a PPC az Enel Romania megvásárlásával nagyon hamar elérheti azt a célkitűzését, hogy - az olasz csoport portfóliójához tartozó Green Power Romania megszerzése révén - 1 gigawattra (GW) növelje a megújuló energiaforrásokból származó beépített teljesítményét, amellyel piacvezetővé válik Romániában.

A görög közműszolgáltatótól származó értesüléseire hivatkozva a román lap azt írta: a PPC ezzel a beruházással 130 ezer kilométernyi áramelosztó hálózatot szerez, megkétszerezi a rendelkezésére álló megújuló energiaforrás-teljesítményt, 3,2 millió új fogyasztót szerez, és olcsóbban jut energiához, mint Görögországban.

Az Enel adósságait akarja csökkenteni, és tavaly elfogadott stratégiája alapján "jelentős növekedési potenciállal rendelkező országokra" - Olaszországra, Spanyolországra, az Egyesült Államokra, Brazíliára, Chilére és Kolumbiára - akar összpontosítani.

Az olasz energetikai csoport 2005 óta van jelen a román piacon, az ország déli, dél-keleti részében, valamint a Bánságban számít jelentős piaci szereplőnek a villamos energia szolgáltatása és elosztása területén.

Az Enel már csaknem tíz éve távozni akar, miután több ízben jogvitába keveredett a román állammal, amellyel a privatizációs szerződésekben vállalt kötelezettségek teljesítéséről, újabban pedig az extraprofit-adó miatt pereskedett. Az Enel 2014-ben jelentette be először, hogy 1,7-1,8 milliárd euróért eladná mindhárom romániai regionális vállalatát, akkor azonban nem talált vevőt a három cég együttes átvétele esetére ígért félmilliárd eurós árkedvezmény ellenére.