Az Európai Bizottság az uniós villamosenergia-piac szerkezetének megreformálását javasolja annak érdekében, hogy felgyorsítsa a megújuló energiaforrásokra áttérést, csökkentse a függőséget a fosszilis tüzelőanyagoktól, és tisztábbá, versenyképesebbé tegye az uniós ipart - közölte a brüsszeli testület.

Illusztráció: Pexels

A javasolt reform keretében olyan intézkedéseket vezetne be, amelyek ösztönzik a nem fosszilis tüzelőanyaggal történő villamosenergia-termelésre irányuló hosszabb távú szerződések kötését az áringadozások elkerülése érdekében, ösztönözve a beruházásokat a termelőkapacitásokba.

A javaslat illeszkedik az európai Zöld megállapodáshoz kapcsolódó ipari tervhez is, mivel lehetővé teszi a hozzáférést az európai ipar számára a megújuló, nem fosszilis eredetű és megfizethető energiához, ami a dekarbonizáció és a zöld átállás egyik kulcsfontosságú tényezője.

A bizottság javaslata szerint a termelők jövedelemstabilitásának biztosítása és az áringadozásoktól megóvásuk érdekében az uniós országoknak a megújuló energiába irányuló új beruházások állami támogatását kétirányú különbözeti szerződésen keresztül kell megvalósítaniuk, míg kötelesek lesznek a többletbevételeket a fogyasztókhoz irányítani.

Új kötelezettségek vonatkoznának majd a megújuló energiaforrások rendszerbe integrálásának megkönnyítésére és a termelés kiszámíthatóságának növelésére. Ezek közé tartoznak a rendszerüzemeltetőkre vonatkozó, a hálózati torlódásokkal kapcsolatos átláthatósági kötelezettségek és a valós időhöz közelebb álló kereskedési határidők.

A javasolt reformot a hatályba lépés előtt az Európai Parlamentnek és az uniós tagállamok kormányait tömörítő Európai Tanácsnak is meg kell vitatnia és jóvá kell hagynia.